logo transparend vojvodina uzivo

Da li „znamo“ kako se pravilno jede čokolada?

U jednoj od studija stručnjaci su otkrili da možda tokom čitavog života jedemo čokoladu na pogrešan način. U anketi u kojoj je učestvovalo 78 ispitanika, to je i potvrđeno.

Jedna od omiljenih poslastica svih uzrasta, mlečna, crna, bela, kombinovana, je čokolada. Kako je navedeno u studiji većina anketiranih navela je da čokoladu stavlja pre upotrebe u frižider. To je potpuno pogrešno, jer je optimalna temperatura na kojoj se čuva ova poslastica 18 stepeni Celzijusovih. Na toj temperaturi ona daje svoj pravi i puni ukus.

Kockice se tope u ustima

Preporuka stručnjaka je da se uzima po kockica čokolade koja se topi u ustima, nikako je ne treba žvakati. Kada se čokolada otapa postepeno u ustima tada svi receptori ukusa mogu da prepoznaju notu butera i pravog ukusa čokolade.

Preporuka je da se konzumira u jutarnjim satima, između 9 i 11 sati.

– Čokolada je poslastica kompleksnog ukusa. Ako je jedemo u jutarnjim i prepodnevnim satima, ona čak može da bude i grickalica koje nam pomaže da nastavimo da radimo sa puno energije. Time „skraćujemo glad do ručka“, istakla je Natali Alibrandi, vođa tima naučnika koji se bave hranom i pićem sa sedištem u Londonu i Holandiji. (Food Inovation Centre).

Preporuka stručnjaka je da se čokolada uzima u malim količinama kako bi se izbeglo stimulisanje receptora. Korisno je kombinovati je i sa drugim namirnicama. Recimo, mlečna ili bela čokolada lepo se kombinuje sa gorkim namirnicama.

Studija koja je objavljena u časopisu „The Journal of Nutrition“, sugeriše da konzumiranje čokolade može da pomogne u smanjenju nivoa holesterola.

Poboljšava kognitivnu funkciju

Naučnici sa Harvarda istakli su da ispijanje dve šoljice tople čokolade tokom dana može da održi naš mozak zdravijim i da kod starih ljudi poboljša pamćenje. Ona stimuliše protok krvi u pojedinim delovima mozga.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.