Može li iko da zamisli leto bez salate u kojoj su glavne zvezde paradajz i krastavac? Naravno da je to neko drugo godišnje doba i neki drugi geografski prostor.
Krastavac, paradajz, so i malo biljnog ulja, začini po ukusu – jednostavna, ukusna i veoma popularna salata već nekoliko godina izaziva brojne kontroverze.
Ruska nutricionistkinja Alena Paretsku objašnjava u čemu je tajna.- Skoro svi prave i jedu salatu od krastavaca i paradajza, ali postoje dokazi da se sve moguće prednosti povrća kada se pomešaju u jednoj salati mogu delimično neutralisati. Veruje se da zbog sastavnih komponenti ovog povrća njihova kombinacija izaziva procese fermentacije u želucu i crevima. A to može izazvati nadimanje, nadimanje i iritaciju digestivnog trakta – objašnjava nutricionistkinja.
Paradajz sadrži veliku količinu askorbinske kiseline (vitamin C), a krastavci enzim askorbinazu, koji razgrađuje i neutrališe vitamine.
Osim toga, krastavci sadrže mnogo vode i vlakana, paradajz ima dosta kiselina, pa njihova zajednička apsorpcija opterećuje digestivni trakt. Kod ljudi sa osetljivim crevima ova salata može izazvati dijareju.
I još nešto! Krastavci, zbog svog sastava, formiraju alkalno okruženje, dok paradajz ima kiseli sastav. Kao rezultat, dolazi do reakcije neutralizacije sa smanjenjem aktivnosti onih korisnih jedinjenja koja se nalaze u obe vrste povrća.
Pročitajte još:
Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.