Ponuda proizvoda namenjenih veganskoj ishrani utrostručena je između 2013. i 2018. U Velikoj Britaniji polovina stanovništva je dodala zamene za meso u svoju ishranu, dok se gotovo trećina odlučuje za alternativno mleko, poput sojinog, bademovog ili pirinčanog, prenosi „Euronews”.
Mnoge od ovih zamena na biljnoj bazi su klasifikovane kao hrana koja je prošla visok stepen obrade da bi bio poboljšan njen ukus i smanjena kvarljivost. Ona je često bogata solju, šećerom i zasićenim mastima, sa dodatnim bojama, konzervansima i aditivima.
U Francuskoj ovakve prerađevine čine 39,5 odsto ukupnog unosa kalorija u tipičnoj veganskoj ishrani – što je više nego u slučaju klasičnih obroka vegetarijanaca i onih koji jedu mesne proizvode. Kako se navodi, studija u Nemačkoj otkrila je da, iako je opšta potrošnja ultraprerađene alternativne hrane niska, 39,1 odsto vegana i vegetarijanaca je jede najmanje jednom mesečno.
– Otkrili smo da u veganskoj i vegetarijanskoj ishrani ima više prerađene hrane nego što smo mislili – rekla je dr Antje Risius, koja je prošle godine bila koautor ove studije.
BBC je nedavno istakao nekoliko zdravstvenih rizika koji bi mogli da budu povezani s visoko prerađenom hranom, uključujući kardiovaskularne bolesti, dijabetes, moždani udar i gojaznost.
Kada je reč o zamenama za meso na biljnoj bazi, pojedini istraživači ističu da ovi proizvodi imaju manje zasićenih masti i više vlakana od mesnih ekvivalenata.
Ipak, nisu sve alternative za meso jednake. U 2018. godini otkriven je visok nivo natrijuma u mnogim zamenama na biljnoj bazi. Recimo, neki biljni burgeri koji su se tada prodavali na britanskom tržištu imali su tri puta više soli od kesice čipsa.
– Ne možemo reći da su ove zamene zaista zdravije od mesa, jer to zavisi od vrste mesa. Kada pogledate biljne kobasice, takođe imate loš zdravstveni efekat – istakla je Risius.
Stručnjaci generalno svim potrošačima preporučuju minimalno obrađene hrane – uključujući konzervisane i smrznute proizvode, svež hleb i zdrave žitarice, a ne zamenjivati ih visoko prerađenom hranom, koja ima malu nutritivnu vrednost kada dominira našom ishranom.
Zdrava ishrana se svodi na ravnotežu, rekla je nutricionista Rouz Vajls. Neke prerađene namirnice su pogodne da popune jednoličnost u ishrani.
Tofu, recimo, smatra zdravom prerađenom hranom jer su minimalno obrađeni i zadržava većinu svojih hranljivih materija.
– Oni su takođe dobri izvori proteina, gvožđa i kalcijuma, koji su važni hranljivi sastojci za vegane – kaže ona.
Pročitajte još:
Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.