Da li ste znali da je slon jedina kopnena životinja koja ne može da skoči? Naučnici dali logično objašnjenje!

Ako samo pogledate slona, biće vam jasno da je ovo objašnjenje razumno.

Slonovi su najveći kopneni sisari, a naučnici su se dugo pitali i istraživali zbog čega oni ne mogu da skaču?

Zvuči neverovatno da kopnena životinja koja ima četiri noge ne može da skače, a kako je utvrđeno, to je najverovatnije posledica njihove ogromne mase, a relativno slabih mišića nogu i krutih i nefleksibilnih članaka, istakao je Džon Hačinson, profesor na Kraljevskom Veterinarskom Koledžu u Londonu.

 

Foto: pixabay

Ako samo pogledate slona, biće vam jasno da je ovo objašnjenje razumno. Imaju poprilično velika “stopala”, jer moraju da drže veoma teško telo. Upravo zbog toga i nemaju fleksibilne zglobove – što je jedan od ključnih faktora za skok.

Oni mogu da trče, ali čak ni tada oni ne prave nikakav skok – jer im je uvek bar jedna noga na tlu, čak i kada se kreću maksimalnom brzinom.

Njihova fiziologija je namenjena za prelezak dugačkih razdaljina, ali im mišići na nogama uopšte nisu jaki, bar ne dovoljno da bi im omogućili da skaču.

Slonovi su definitivno jedinstveni po svom problemu, zato što, na primer, i nosorozi, koji su prilično slični slonovima, ipak mogu da skaču.

Čak i kada bi uspeli, slonovi ne bi ni trebalo da skaču jer bii mogli i da se povrede, baš zbog krutih zglobova i nedovoljno jakih nogu, koje ne bi mogle da zadrže telo uspravno – nego bi verovatno odmah pali.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: