Gozleme, turske palačinke sa roštilja, najćešće se filuju spanaćem i fetom. Postoje i varijante sa mlevenim mesom, raznim začinima i raznim drugim dodacima. Ove pogačice, kako ih još nazivaju, peku se ili u tiganju ili na roštilju, pa je jasno zbog čega su popularne. Ukus je apsolutno autentičan i tradicionalan.
Tursku hranu stručnjaci često ocenjuju kao jednu od tri najbolje svetske kuhinje, što i nije daleko od istine. To je sofisticirana kuhinja koja se kroz vekove mešala i spajala sa evropskim i bliskoistočnim kuhinjama, pa je pokupila najbolje od svih komšija.
Međutim, najjednostavnije stvari u životu često su najupečatljivije, ali takođe i one koje se najviše pojavljuju u svakodnevnom životu. To su gozleme, jednostavan i super ukusan zalogaj sa raznim nadevima, odličan kada tražite nešto što će vas držati sitim nekoliko sati.
Recept je prilično jednostavan, i ne zahteva previse truda. Upravo zbog toga su gozleme uvek sveže i uvek tople, gde god da ih na ulici kupite. Priprema počinje pravljenjem testa samo od brašna, vode i soli, ali neki recepti mogu imati i kvasac, ulje i jogurt, koji čine testo manje krhkim. Treba reći da gozleme mogu imati i slatko punjenje.
Pročitajte još:
Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.