Da li ste čuli za Sibirsku eksploziju, najveću u ljudskoj istoriji?

Sibirska, odnosno Tunguska eksplozija dogodila se 30. juna 1908. godine, najveća je eksplozija u zabeleženoj istoriji i do danas je ostala misterija.

Užarena vatrena kugla za koju se sumnja da je izazvala eksploziju, bila je vidljiva iz Evrope, Rusije i Severne Amerike. Snaga eksplozije bila je toliko razorna, da je u krugu od 30 kilometara načinjena pustoš. Tačnije, uništeno je 2.000 kvadratnih kilometara tajge i 80 miliona stabala drveća.

Udarni talas osetio se čak u Velikoj Britaniji, dok je podrhtavanje tla usled eksplozije prijavljeno duž transsibirske pruge, 600 kilometara dalje.

Snaga eksplozije bila je neverovatnih 50 megatona TNT-a, što jačina 185 atomskih bombi bačenih na Hirošimu.

Foto: Wikipedia

Šta je uzrok eksplozije

Tačan uzrok ove eksplozije nikada nije utvrđen, iako većina naučnika smatra da je ekspozija izazvana udarom meteora ili komete. Udar nebeskog tela te jačine, napravio bi krater dužine 5-10 kilometara i dubine do nekoliko stotina metara… Ali krater ne postoji, kao ni najmanje udubljenje u zemlji…

Zbog ove činjenice, naičnici smatraju da je do eksplozije došlo u atmosferi, nekoliko kilometara iznad tla. Jedna od teorija je glasila da je došlo do vulkanske erupcije, ali nisu nađeni dokazi pa je teorija odbačena.

“Čula se iznenadna buka i snažna eksplozija. Eksploziju je pratio zvuk kao da kamenje pada sa neba ili kao kada pucaju puške. Zemlja je drhtala”, opisao je jedan Sibirac, koji se nalazio oko 60 kilometara od epicentra.

“Postalo je toliko vruće, da nisam to mogao da podnesem… kao da mi je košulja gorela”, rekao je drugi izvor. “Hteo sam da pocepam košulju, da je bacim. Onda se začuo jak prasak, odtleo sam nekoliko metara”, samo su neka od zapisanih svedočanstava iz tog dana.

Prva ekspedicija ka mestu događaja, vođena je 19 godina kasnije, a predvodio ju je sovjetski naučnik Leonida Kulika. Njemu je trebalo punih 6 godina da dobije dozvolu od sovjetskih vlasti, koje nisu bile voljne da dozvole istraživanja ovog događaja.

Ono što je ekspedicija otkrila je totalna pustoš, iako je od eksplozije prošlo gotovo 20 godina. Mnogi članovi ekspedicije, dobili su misterioznu bolest, čiji simptomi su isti kao i pri izloženosti radijaciji.

Teorije zavere

Pravi uzrok eksplozije nije ni do danas otkriven, pa je ta činjenica rasplamsala maštu ljudi i (pseudo) naučnika, koji su izneli neverovatne teorije.

Prva teorija govori da je došlo do sudara materije i anti materije. Njeni zagovornici tvrde da bi sudar samo dve čestice materije i antimaterije izazvalo strahovitu eksploziju. Takođe postoji teorija po kojoj je eksplozija izazvana „crnom rupom“ koja je ušla u zemljinu atmosferu.

Jedna od njih govori da je uzrok eksplozije kvar a potom i eksplozija na vanzemaljskoj letelici. Prema njoj, vanzemaljska letelica pokušala je da uzme vodu iz obližnjeg jezera, a zatim je došlo do fatalnog kvara i eksplozije pogonskog goriva.

Pristalice vanzemaljaca imaju još jednu teoriju – Vanzemaljci su oborili kometu koja je pretila da se sudari sa zemljom i tako spasili čovečanstvo.

Narod Ivenki, koji naseljava taj deo Rusije, verovao je da iza ekspolozije stoji gnevan bog Ogdi. On je povezan na čudni svetlima na nebu koje su prijavili pripadnici ovog naroda. Ivenki i danas u širokom luku zaobilaze ovo područje.

Tragovi eksplozije vidljivi i danas

Uništena i oborena stabla i danas se, 116 godina kasnije, nalaze na čitavoj ovoj teritoriji. Iako tačan uzrok nije utvrđen, većina naučnika se slaže da je eksplozija izazvana kometom ili meteorom.

Srećom eksplozija se desila u jednom od najslabije naseljenih regija na planeti. Pisani podaci govore da je poginuo jedan pastir.

Ipak, ovaj događaj nas podseća koliko smo kao čovečanstvo nemoćni pred besom prirode. Srećom eksplozija se desila daleko od civilizacije. Jer u suprotnom, da se eksplozija desila u nekom gustom naseljenom predelu, izazvala bi pravu kataklizmu. Jer ako je u Hirošimi u eksploziji stradalo 70.000 ljudi, koliki bi tek bio danak u ljudskim životima u 185 puta jačoj eksploziji?

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Search
Close this search box.