Da li ovoj boci polako dolazi kraj?

Ekološki prihvatljivo vinarstvo je poslednjih godina svima na pameti, ako ne zbog ličnog odnosa prema životnoj sredini, a onda zbog toga što su vinski mediji, kao i veliki sajmovi, uveliko stavili u fokus stvaranje vina uz puno razumevanje potrebe da se priroda očuva i za naredne generacije.
Jedan od trendova u okviru ekološki svesnog vinarstva jeste i traganje za ambalažama koje pomažu da se smanji uticaj vinarstva na životnu sredinu. Klasična, staklena boca zasigurno će još dugo ostati sa nama, ali se na tržištu pojavljuje sve veći broj alternativa – a neke od njih već su na putu da naprave svoju trajnu komercijalnu nišu. Zajednički imenitelji svih ovih rešenja su mala težina, lak transport i mogućnost reciklaže.
Limenke
Pića u limenkama, kokteli, hard seltzer, vina i drugi napici, trenutno doživljavaju ogroman uspeh. Na piknike, tako popularne u doba pandemije, lakše je nositi limenke nego staklene boce, a sve veći broj ozbiljnih vinarija odlučuje se da kupcima, pogotovo mlađim, ponudi ovaj način pakovanja. Ekološke prednosti limenki leže i u reciklaži – oko 69% limenki se reciklira za razlilku od 46% staklenih boca, a i lakše su za transport, što smanjuje potrošnju goriva.
Pljosnate boce
Boce koje je izumela kompanija Garcon Wine prave se od kvalitetne plastike i sprva su bile zamišljene kao neobično pakovanje za nestandardne prilike, ali ova kompanija je u poslednje vreme uvidela da njen izum ima veći potencijal. Ovakve boce su 87% lakše od staklenih i zauzimaju 47% manje prostora, što smanjuje emisiju ugljen dioksdida za čak 500 grama po boci.
Papirne boce
Staklo se lako reciklira, a papir još lakše. Neke američke kompanije počele su sa eksperimentima na temu papirnih boca. Jedna od njih je vinarija Truett-Hurst koja je lansirala bocu po imenu PaperBoy. Boca je spolja od papira a iznutra ima sloj plastike i, naravno, omogućava štampanje neobičnih, “pankerskih” etiketa.Vinarija Truett-Hurst tvrdi da bi samo u SAD potpuni prelazak na ove boce smanjio emisiju ugljen dioksida za 500.000 tona godišnje. Ovakav scenario je ipak vrlo malo verovatan.
Boce od lana
Veoma inovativne i atraktivne boce koje je osmislila firma SAS Green Gen Technologies, u potpunosti se mogu reciklirati, teže samo 190 grama, proizvode se bez procesa koji zahtevaju veliku potrošnju energije, i vrlo se lako raspadaju. Ambiciozna kompanija već radi i na bocama od bambusa, konoplje i šećerne trske.
Vino u metalnom burencetu
Tradicionalno metalno burence koristi se za transport i služenje piva, a sada je kompanija Bridge Lane Wine napravila i burad za vino. Burad se u celosti mogu reciklirati, a svako sadrži ekvivalent od 130 klasičnih boca vina. Nakon otvaranja burenceta, vino zadržava kvalitet do dva meseca.
Vino na točenje
Nama su već poznati improvizovani izumi na ovu temu, kao što je “fruškogorski magnum”, to jest plastični balon koji se puni vinom kod domaćina vinarije. Britanski lanac supermarketa Waltrose odlučio je pre dve godine da podigne vino na točenje na viši nivo, ponudivši kupcima mogućnost da tokom leta kupuju točeno vino. Osim limenki koje su definitivno postale vrlo važan vinski trend, i ovaj sistem još uvek čeka odluku vinske “porote”, koju nije lako ubediti u prednosti alternativnih ambalaža.
Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: