Postoje mnogi faktori koje treba razmotriti kada je u pitanju kvalitet šolje kafe. Iako su neki faktori univerzalni, poput vrste kafe, važno je imati na umu da različiti aparati za kafu i sistemi pripreme (filter, pumpa, kap po kap, kapsula, espreso) imaju različite karakteristike koje ih čine idealnim za određenu vrstu kafe.
Ovaj članak istražuje najbolje espreso mašine i razmatra da li su one vredne ogromne razlike u ceni. Dok neki aparati za kafu koštaju manje od 6.000 dinara, drugi mogu dostići cene od preko 200.000 dinara. Stoga je važno biti siguran da će vaš aparat ispuniti sve vaše potrebe i pripremiti savršenu šolju kafe.
Kafa
Za pripremu savršene kafe, uključujući i espreso, važno je početi sa kvalitetnim zrnom. Čak i najbolji aparat neće učiniti loše zrno dobrim, stoga se potrudite odabrati sveže zrno koje je zaista dobro.
Nakon odabira kvalitetnog zrna, sledeća stvar na listi je mlevenje kafe. Mlevenje može imati veliki uticaj na krajnji proizvod, pa želite biti sigurni da su vaša zrna ravnomerno samlevena za savršenu šoljicu kafe.
Loše mlevenje može značajno oštetiti ukus vaše kafe, pa se isplati potrošiti više novca kako bi se osiguralo da vaš aparat ima dobar mlin ili čak kupiti poseban mlin.
Voda
Kada kuvate savršenu kafu, važno je da obezbedite tačnu temperaturu vode jer ona ima veliki uticaj na ukus konačnog napitka, budući da je voda najveći sastojak kafe.
Cilj je da se voda zagreje na temperaturu između 91°C i 96°C. Ako temperatura padne ispod ovog raspona, kafa će biti slaba i neće uspešno osloboditi arome zrna, a ako temperatura pređe ovaj raspon, zrna će se spržiti, što će upropastiti celu kafu.
Izbor vrhunskog aparata sa efikasnim grejnim elementima i kuvanjem ključan je za postizanje željenog rezultata. Uopšteno govoreći, što je cena aparata veća, veća je verovatnoća da će elementi biti kvalitetniji.
Takođe je vredno imati i deo za filtriranje vode, jer voda iz slavine može imati veliku razliku u ukusu u zavisnosti od regiona u kojem živite. Prvo filtriranje uklanja sve dodatne neprijatne hemikalije koje mogu uništiti pažljivo odabrana zrna kafe.
Mleko
Kao što smo prethodno pomenuli, kotao u vašem kafe aparatu je ključan za podešavanje temperature vode, ali isto važi i za temperaturu mleka.
Mašine sa dvostrukim kotlom, oba podešena na tačnu temperaturu za ključanje i proizvodnju pare, što omogućava da jedno ne utiče na drugo. Alternativno, mašine sa zamenskim kotlom radi na principu “hladno ispiranje” vodom kroz sistem kako bi se postigla odgovarajuća temperatura.
Zato je odabir mašine sa višom cenom, koja ima dvostruki kotao ili zamenski kotao, važan ako volite da dodajete mleko svom espresu. Ali ako volite da pijete čist espreso, jednostavno ga pijte bez mleka i ne morate se brinuti o tome. Takođe, uvek možete dodati hladno mleko, što nije preporučljivo jer kvari kvalitet kafe, ali sve je stvar ukusa, zar ne?
Poslednja kap
Postoji toliko toga u procesu pravljenja kafe i postoje neke zaista odlične tehnike zanatskog pravljenja pravog espresa koje će vas zanima ako ste strastveni ljubitelj kafe, ali ako samo volite kafu i želite mašinu koja će brzo poboljšati odlično zrno kafe, efikasno i sa prelepim rezultatima degustacije, zaista vredi dodatno istražiti i ne štediti za vrhunski aparat za kafu.
Sve što je sada preostalo je da naučite svoje barista tehnike kako biste bili sigurni da i vaša kafa izgleda dobro!
Pročitajte još:
Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.