Da li se sećate Balerine?

Verujemo da i danas uveliko pratite Svetsko prvenstvo i utakmicu u kojoj igra naš tim  na Mundijalu u Kataru. Željno iščekujući pobedu da se podsetimo našeg legendarnog fudbalera koji je sa Jugoslovenskim nacionalnim timom osvojio treće mesto na Montevideu ostavivši dubok trag na fudbalskoj sceni.

Našli su se brojni naslovi u žutoj štampi poput “Mladi Arsenijević je pravo fudbalsko otkrovenje”. Nakon toga je sa reprezentacijom Jugoslavije nastupao na Olimpijskim igrama u Amsterdamu 1928. godine tako da ne čudi što se našao na selektorovom spisku za Svetsko Prvenstvo 1930. godine u već pomenutom Montevideu. Za 9 godina odigrao je 52. utakmice za reprezentaciju Jugoslavije.

Foto: PrtSc/ Youtube

Njegova skoro akrobatska igra  uz izvanredan odraz i čudesne skokove inspirisala je ljubitelje fudbala da zbog njegove elegancije u igri dobije nadimak ”Balerina’. U tom nadimku reflektovao se deo umetnosti koju je ovaj fudbalski mag inkorporirao u igru.  Nakon fudbalske karijere Balerina je ostao naujspešniji selektor do današnjih dana.

Milorad Arsenijević  je jedini fudbaler koji je govorio čak šest jezika, imao dva doktorata i napravio projekat koji je Srbiji dao jedan od najbržih vozova na svetu. Nakon kraja igračke karijere Milorad se posvetio struci. U tom periodu napisao je dve knjige i više naučnih radova.

Osnivač je Saobraćajnog instituta u Beogradu, dugi niz godina provodi radeći kao dugogodišnji predavač na Elektrorehničkom fakultetu i Saobraćajnom fakultetu. Uradio je projekte za železnicu  zahvaljujući po kome je Srbija i pre drugog svetskog rata imala voz koji je išao  146 kilometara na sat.

Foto: Arhivski fond muzeja železnica

Smatrao je  fudbal viteškim sportom  u kojem je tim porodica gde se stvara i gaji zajedništvo. Ovo verovanje se usadilo i prenelo na buduće generacije fudbalera.

Srbija je zemlja sporta i to dokazuju brojni uspesi decenijama unazad, možemo biti ponosni  na istorijske uspehe i one koji nas tek očekuju u budućnosti.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: