Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović izjavio je za Tanjug da se poslednja Uredba Vlade Srbije o ograničenju cena svih kategorija svinjskog mesa i trgovačkih marži apsolutno primenjuje i da je Tržišna inspekcija počele da kontroliše njeno sprovođenje.
– Čujem da se trgovci bune, da im je malo. Znate kako, moramo svi da podnesemo teret u ovom vremenu koje nije baš normalno i ko god kaže da sve treba da funkcioniše po principima liberalne i otvorene ekonomije, taj je nešto promašio. Sve se promenilo u poslednjih nekoliko meseci – ocenio je Nedimović.
On je rekao da bi trebalo pitati proizvođače svinja da li su zadovoljni, jer se cena živih tovljenika kreće od 140 do 160 dinara po kilogramu.
– Klaničari malo škrguću zubima, a trgovci otovreno kažu da im je to malo, ali znate kako, sve te stvari moramo da posmatramo na malo duži period i najvažniji su postošači – zakljucio je ministar poljopoprivrede.
Sekretar Udruženja za stočarstvo i preradu stočarskih proizvoda Privredne komore Srbije (PKS) Nenad Budimović naglašava u izjavi za Tanjug ako bi sve tri karike u proizvodnji: farmeri, klaničari i trgovci morali da sednu i dogovore jer Uredba se tiče trgovaca i klaničara, ali ne i stočara.
– Ako imamo ograničenje marži i cena u proizvodnji u klaničnoj industriji, trebalo je na neki način urediti i cenu tovljenika. Zato što klaničari imaju određenu cenu određanih kategorija svinjskog mesa, a sirovina odnosno žive svinje su ostale slobodne. Farmeri, koji su u poslednje vreme bili stalno na gubitku, trenutno imaju rentabilnost proizvodnje i jednostavno je došlo do tog disbalansa u nabavci živih svinja i proizvodnji mesa – primetio je Budimović.
Objasnio je da bi takva situacija mogla da se odrazi na smanjenje proivodnje u klanicama, odnosno manjeg otkupa od proizvođača, zbog toga što cena svinja nije ograničena.
– Međutim, mi nemamo dovoljno živih svinja i taj nedostatak mora da se nadoknađuje uvozom, a cene energenata, stočne hrane i svih faktora koji utiču na proizvodnju su visoke. U poslednje vreme postoji ponovo kolebanje cene kukuruza sa 29 na 32 dinara, tako da bi bilo dobro da se sastanu klaničari, trgovci i faremri da ugovore pod kojim uslovima se proizvodi, kako bi svi imali rentabilnost – rekao je Budimović.
On je potvrdio da je cena živih svinja od 250 do 260 dinara po kilogramu, a da je njihova proizvodna cena 225 dinara.
– To je cena bez PDV-a i zarade. Treba dodati zaradu, jer svi rade da bi imali koristi, a ne da bi proizvodili gubitke – rekao je Nedimović.
Upozorio je i da bi neizvesnost u proizvodnji mogla naterati farmere da odustaju do uzgoja svinja.
– Početkom godine je smanjen broj krmača, pa time i genetskog potencijala i naša proizvodnja je osuđna na smanjenje broja tovljenika. Mi nemamo dovoljno muške prasadi koja treba da uđe u tov. Sve su to parametri koji povlače jedni druge i ovu situaciju sa cenom mesa treba prevazići što pre – rekao je stručnjak PKS-a.
Budimović je napomenuo kako uredbe služe da bi sredile trenutno stanje, ali da se tom problemu mora prići strateški.
– Bilanse treba uraditi, bar do kraja godine, počev od hrane za životinje, preko broja živih životinja i proizvodnje rezervi. Sve to treba uraditi i pripremiti i mislim da je to posao koji zahteva što hitnije rešavanje – zaključio je Budimović.
Pročitajte još:
Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.