Lubenica je omiljeno letnje osveženje, ali kada su u pitanju njene semenke, sigurno da ih poput većine ljubitelja ovog voća bacate. To je greška jer su semenke lubenice nutritivno bogate.
Semenke lubenice imaju malo kalorija i bogate su hranjivim supstancama. Mogu da se jedu i pečene. Tada su hrskave i mogu zameniti druge nezdrave grickalice, piše portal Index.hr.
Prvo, niskokalorične su. Velika šaka semenki lubenice teži oko 4 grama i sadrži samo 23 kalorije, što je daleko manje od kesice čipsa.
Ako želite da ih ispečete, isperite ih i osušite. Kada budu potpuno osušene, prelijte ih sa malo maslinovog ulja pa ravnomerno rasporedite u pleh za pečenje. Posolite, pa pecite u rerni zagrijanoj na 160 stepeni nekih 10 do 15 minuta. Slobodno se poigrajte začinima kao što su aleva paprika, cimet ili šećera.
Magnezijum
Semenke lubenice bogate su magnezijem. U porciji od četiri grama dobijate 21 miligram magnezijuma, što je pet posto preporučenog dnevnog unosa.
Magnezijum je neophodan za mnoge metaboličke funkcije u telu. Takođe, potreban je za održavanje moždanih funkcija i mišića, kao i za zdravlje imuniteta, srca i kostiju.
Gvožđe
Zatim, sadrže gvožđe, koje prenosi kiseonik kroz telo i pomaže telu u pretvaranju kalorija u energiju. Šaka semenki lubenice sadrži oko 0.29 miligrama gvožđa, odnosno oko 1.6 posto dnevne vrednosti.
Semenke lubenice takođe su dobar izvor mononezasićenih i polinezasićenih masnih kiselina – jedna velika šaka (4 grama) daje 0.3 odnosno 1.1 grama. Prema American Heart Association Trusted Source, ove su masti korisne u zaštiti od srčanog i moždanog udara te snižavanju nivo “lošeg” holesterola u krvi.
Cink
Na kraju, semenke lubenice su dobar izvor cinka, hranjive materije neophodne za imunološki sistem. U velikoj šaci semenki nalazi se četiri posto dnevnog preporučenog unosa cinka.
Pročitajte još:
Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.