Krompir je jedna od namirnica koja se često u raznim oblicima nađe na našoj trpezi.
Mnogi ga jedu kao pire i sada se postavlja pitanje koliko je zdrav kada se pripremi na taj način i da li on goji? Na ovo pitanje nam je odgovorila nutricionistkinja Milka Raičević.
– Da, goji ukoliko se u njega dodaju puter i mleko. Međutim, dajem savet kako ga treba spremati. Najbolje je da se krompir skuva u ljusci kako bi sačuvao sve potrebne minerale koje sadrži, ali dok je topao, treba dodati puter i mleko, ali nikako ga ne treba jesti toplog. Najbolje je da se pire-krompir jede hladan jer tad ima i nižu glukemijsku vrednost, pa se preporučuje čak i šećerašima – jasna je nutricionistkinja.
Ona nam i razrešava nedoumicu koliko dugo sme da stoji.
– Pire-krompir i krompir generalno ne treba podgrevati niti ga jesti sutradan. Dakle, kada ga spremite najbolje je da ga pojedete isti dan, a ukoliko vam ostane, napravite njoke ili u krajnjem slučaju knedle – kaže za Ona.rs Milka Raićević.
Pročitajte još:
Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.