logo transparend vojvodina uzivo

Da li novorođenče treba da vrši nuždu posle svakog dojenja?

Mnoge mame se susreću sa neobičnim situacijama

Novopečenim roditeljima ponekad je potrebno više vremena u privikavanju novim okolnostima u kojima su se našli. Previše je pitanja i nedoumica u vezi negovanja bebe, a jedno od tih pitanja jeste i obavljanje nužde i menjanje pelena.

Neke bebe su produktivnije od ostalih, bolje napreduju od ostalih, a zaključak je da je svaka beba posebna i priča za sebe.

Kada je reč o obavljanju nužde, mame imaju nedoumicu koju primete kod svog novorođenčeta. Naime, bilo da dojite svoju bebu ili joj dajete adaptiranu hranu, možda ste primetili da se beba odmah ukaki u pelenu.

Da li je to normalno?

Da, sasvim je normalno i u redu da beba ima nuždu posle svakog hranjenja, piše „Baby center“.

Koliko često beba treba da obavi nuždu?
Prema pomenutom izvoru, to varira od bebe do bebe. Prosečno je to od jednog do dva puta na dan, ali tokom prve dve nedelje života to ume da bude čak i pet puta . Ukoliko primetite da vaša beba često vrši nuždu (tri puta i više), vreme je da alarmirate lekara kako bi se utvrdilo da li je dijareja.

Ono što treba napomenuti, jeste da one bebe koje se hrane majčinim mlekom, više kake u odnosu na one bebe koje jedu adaptiranu hranu. Zato je savet da sačekate da se obrok završi, pa onda da joj promenite pelenu. Kada dojeno novorođenče obavi nuždu posle svakog hranjenja tokom prvih nedelja života, budite srećni jer je to znak da dobijaju puno mleka.

Ako vaša beba nije imala nuždu nekoliko dana, ne treba odmah da brinete. Kada je reč o ovim malim stvorenjima, može proći i nedelju dana, a da ne isprljaju pelene. Dojena beba može da izdrži čak i dve nedelje bez velike nužde posebno ako još nije počela da jede čvrstu hranu.

 

 

 

 

 

 

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.