Koliko je med dobar za organizam već dobro znamo. Njegova lekovita svojstva su neverovatna, on je odličan antioksidans, podstiče varenje i metabolizam, a dobar je i probiotik, jača imunosistem, obrzava oporavak organizma, leči kožu (od rana i opekotina) i sprečava nastanak bora…
Ali i u vezi s medom postoji toliko različitih uverenja – od boje, preko naziva, do načina na koji se koristi za potpun efekat.
Koliko puta do sada ste čuli da med nije dobro jesti niti sipati u šolju mleka ili čaja metalnom kašikom, uz obrazloženje da će najpoznatiji pčelinji prozivod tako izgubiti lekovita svojstva?
Objašnjenje zašto med ne bi trebalo vaditi iz tegle metalnom kašikom glasi: dolazi do hemijske reakcije između meda i kašike, pa med prestaje da bude delotvoran.
Iskusni pčelari tvrde da to nije istina. Naime, med ima pH oko 3,9. Metalni escajg napravljen je tako da ne stvara nikakvu hemijsku reakciju u kontaktu s hranom.
Ali ono što je još važnije jeste sledeće: mašine za vrcanje meda napravljene su od metala, kante za odlaganje meda takođe su metalne, prilikom analitičke kontrole med se odmerava metalnom kašičicom, a i sonda za uzorkovanje meda je, pogađate, metalna.
Dakle, slobodno jedite med metalnom kašičicom, nećete mu uništiti lekovita svojstva.
Pročitajte još:
Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.