logo transparend vojvodina uzivo

Da li mačke prepoznaju svoje ime kada ih pozovete?

Mačke nepogrešivo prepozanju zvuk otvaranja konzerve s hranom, ali mogu li da upamte svoje ime, pitaju se na portalu Reader’s Digest. One su možda vešte da se dočekaju na noge, da se neguju i doteruju i strateški obaraju stvari sa stola i polica, ali pitamo se da li znaju svoja imena? Kada ih pozovete po imenu i one dođu, da li je to zato što su čule da im pripremate obrok ili pak zato što tačno znaju šta ste izgovorili?

Koje zvuke mačke prepoznaju?

– Iako mačke ne razumeju šta govorimo, one definitivno mogu da nuče da povezzuju zvuke sa dobrim ili lošim ishodima, kao što je zvuk otvaranja kese ili konzerve s hranom i poslasticama ili pak uključivanje usisivača – kaže Mikel Delgado, behejviorista. – Kada razgovarate s vašom mačkom, ona reaguje na ton vašeg glasa. A ljudi imaju običaj da pričaju sa svojim ljubimcima višim glasom jer im tako bolje privuku pažnju.

Mačke mogu prepoznati zvuke koji najavljuju da će dobiti pažnju ili hranu. To su zvuci otvaranja vrata od ostave u kojoj znaju da se nalazi hrana ili zvuk vašeg automobila kojim stižete kući – mačke povezuju te zvuke s pozitivnim iskustvima, pa nauče da prepoznaju njihovo značenje.

Dakle, da li mačke znaju svoja imena?

Studija iz 2019. godine pokazala je da mačke češće reaguju na zvuk svog imena nego na druge reči. Istraživači bi mački izgovorili četiri reči koje su bile iste dužine i imale isti akcenat kao njihovo ime. Ukoliko bi mačka drugačije reagovala kada bi čula svoje ime, istraživači su znali da ga može razlikovati od drugih reči.

Deldago dodaje da ljubimci vremenom nauče da povezuju svoe ime sa vašom pažnjom ili hranom, ali mačka će zapamtiti svoje ime ukoliko je ne dozivate nadimkom – više različitih imena zbuniće macu, pa ona neće shvatiti da se njoj obraćate. Doslednost u izgovoru imena pomaže maci da shvati kako se zove. Mačka će pre reagovati na vaš glas nego na glas nepoznate osobe. Jedna studija rađea u Japanu otkrila je da je mačka aktivnija kada je imenom oslovi njen vlasnik.

A mogu li mačke naučiti i još neke reči osim svog imena?

Možete trenirati mačku da reaguje ne neke reči na način koji se koristi prilikom obuke pasa. Možete ih naučiti da sede, ostanu, daju pet, da odu u krevet i pokažu poslušnost. Ali mačka mora biti motivisana da bi učila, a vlasnik bi trebalo da bude veoma strpljiv. Otrijte šta motiviše vašu mačku (poslastica ili igračka) i počnite od jednostavne vežbe kao što uje komanda za sedenje. I s vremenom će mačka uspostaviti vezu između svog ponašanja, vašeg odgovora i zvuka poslastice. Kad poželi poslasticu, možda ćete primetiti da pokazuje ponašanje kojem ste je naučili – da sedi ili se prevrće.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.