Impulsivni ljudi su skloniji prejedanju posle napornog dana – zaključak je istraživanja objavljenog u “Međunarodnom magazinu o poremećajima u ishrani”. Zajedničko za 14% ispitanika koji nisu mogli da se kontrolišu po pitanju unosa hrane je tendencija da reaguju impulsivno kad dožive negativne emocije.
Profesor Keli Klamp sa Državnog univerziteta u Mičigenu kaže da što je osoba impulsivnija, veća je verovatnoća da će utehu potražiti u hrani kad je uznemirena.
– U ljudskoj je prirodi da se okrenemo nečem lepom nakon lošeg dana. Ali, istraživanje je dokazalo da prekomerno uživanje u hrani zavisi i od psihološkog sklopa osobe – kaže Klampova.
Pročitajte još:
Fermentisana hrana je možda dobra za creva
Fermentisane namirnice kao što su jogurt, kimči, turšija i kombuha dugo su bile na tanjirima u velikom delu sveta. Hiljadama godina, različite kulture su pomoću vrenja pravile hlebove, sireve, da čuvaju svežinu mesa i povrća, da poboljšaju ukuse i teksture. Ali sada naučnici otkrivaju da unos ovih namirnica može da izmeni sastav biliona bakterija, virusa […]
Opširnije
Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.