Čaša vina nakon napornog dana može biti veoma okrepljujuća. Međutim, pitanje je da li navika ispijanja čaše alkoholnog pića predstavlja dobar izbor za naše zdravlje?
Većina namirnica sadrži svoje dobre i loše strane. Po ovom kriterijumu ne izdvaja se ni vino, pa ključ u izvlačenju pozitivnih karakteristika za zdravlje leži u umernosti. Svetska zdravstvena organizacija (WHO) propisala je dnevni unos alkohola koji blagotvorno deluje na zdravlje. Za žene to se odnosi na količinu od jednog pića dneveno, dok za muškarce ta je količina nešto veća i iznosi 1-2 pića dnevno. Jedno piće vina predstavlja količinu od oko 150 mililitara tečnosti.
Vino produžava životni vek
Vino sadrži obilje antioksidanasa. Ova važna jedinjenja pozitivno sprečavaju oksidaciju ćelija i njihovo izumiranje, a vrlo pozitivno deluju na krvotok i pravilno funkcionisanje srca.
U vinu se nalaze velike količine resveratrola, katehina, antocijanina, tanina i katehina koji prema brojnim naučnim nalazima puno doprinose poboljšanju opšteg stanja organizma.
U jednoj studiji koju je objavio američki National Institute of Health, ustanovljeno je da vino ima pozitivne efekte na zdravlje srca, regulisanje nivoa lošeg holesterola, redukciju stresa, smanjenje rizika od hroničnih bolesti.
U istraživanju u kome je učestvovalo 40 odraslih osoba koje su dnevno pile oko 400 mililitara vina, nakon dve nedelje ustanovljeno je da su kod njih povećani nivoi prisustva antioksidanasa. Pored već pobrojanih benefita, autori studije zaključuju da ovakvo stanje u organizmu vodi ka povećanju koncentracije i fokusa, i sprečevanju još nekih oboljenja, kao što je Alchajmerova bolest, ali i doprinose produženju životnog veka. Naravno, uz opasku da sve ovo važi ukoliko se alkohol konzumira u preporučenim količinama.
Rizici od svakodnevnog ispijanja alkohola
Naučne studije su definitivno potrvdile zdravstvene koristi od ispijanja vina. Ali, pojedini ljudi vrlo lako mogu da pređu preporučenu granicu što može voditi ka razvoju zavisnosti.
Glavni simptom koji ukazuje na pojavu zavisnosti od alkohola predstavlja svakodnevno povećanje količine popijenog alkohola. Opasnosti po zdravlje od ove bolesti su mnogobrojne. Prema obinom istraživanju Global Burden of Disease, koje je rađeno u 195 zemalja u periodu od 1990-2016 godine, čak i umerena konzumacija alkohola nosi brojne rizike.
Prema njihovim nalazima, alkohol je 7. uzročnik smrti u starosnom dobu od 15 do 49 godina, a glavni razlog skraćenja životnog veka je kancer koji nastaje kao posledica nekontrolisanog uzimanja alkoholnih pića. Takođe, studija upućuje na to da konzumiranje jednog pića tokom dana vodi ka zdravstvenim koristima, ali pod određenim uslovima i određenim okolnostima.
Zaključak na kraju glasi da je crno vino dobro za zdravlje, ali nikako ako se pije svakog dana. Nesumnjivo je da njegova hemijska svojstva, a naročito se to odnosi na crvena vina, doprinose boljem funkcionisanju organizma. Preporuka je da se vino pije jednom do dva puta nedeljno, u količini najviše do 3 pića, kako bi se najbolje osetile pozitivni efekti ovog veoma ukusnog napitka.
Pročitajte još:
Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.