Da li više volite toplu, “klasičnu” kafu ili sve popularniju njenu hladnu varijantu?
Uglavnom je pitanje ukusa, ali da li ste se zapitali da li je jedna možda zdravija?
Još uvek nema mnogo istraživanja na ovu temu, ali primetna je jedna razlika:
– Pokazalo se da topla kafa ima veće količine antioksidanata, što može da ponudi zdravstvene prednosti, ali potrebno je još istraživanja – kaže dr Majid Basit, kardiolog za HuffPost.
Istraživači sa Univerziteta Tomas Džeferson otkrili su da topla kafa ima veći nivo antioksidanata, u poređenju sa hladnom kafom. Međutim, šta ako želite da dobijete dodatno pojačanje kofeina? Kofein je izuzetno varijabilan u skuvanoj kafi i zavisi od niza faktora, uključujući zrna koja se koriste.
– Kofein ima i pozitivne i negativne efekte na telo. Povećava budnost mozga i opšti nivo energije, ali će takođe povećati kiselinu u želucu što dovodi do “uznemirenog stomaka” kod nekih ljudi – navodi kardiolog.
Ispostavlja se (za sada) da prosečna šoljica tople kafe ima nešto više antioksidanata i približno istu količinu kofeina kao i njena hladna varijanta. Studije nisu otkrile velike razlike u tome kako ljudsko telo reaguje na dva oblika kafe.
Pročitajte još:
Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.