logo transparend vojvodina uzivo

Da li je kafa bez kofeina štetna ili je ipak dobar izbor? Ovo su njeni benefiti naspram rizika

Pošto je iz nje uklonjeno 97 % kofeina, kafa bez kofeina privlači mnoge ljude koji su osetljivi na ovaj sastojak, ili samo pokušavaju da konzumiraju manje kafe. Međutim, mnogi se pitaju da li kafa bez kofeina možda može biti loša za njih.

Kafa bez kofeina obezbeđuje mnoge antioksidanse koji pomažu u poboljšavanju zdravlja srca, kontrole šećera u krvi, zdravlja creva i još mnogo toga. Evo koje su još zdravstvenim prednostima i potencijalni nedostaci kafe bez kofeina.

Zdraviji mikrobiom creva

Baš kao i obična kafa, kafa bez kofeina je puna antioksidanata koji mogu podržati zdravlje vašeg creva.

– Za zdravlje creva, kafa bez kofeina može pozitivno da doprinese pospešivanju rasta korisnih crevnih bakterija zbog visokog sadržaja fenolnih jedinjenja u ishrani, bez potencijalne gastrointestinalne smetnje koje ponekad izaziva kofein – rekao je Lauren Manaker, dijetetičar iz Čarlstona.

Neka istraživanja su otkrila da kafa bez kofeina ne stimuliše toliko lučenje kiseline, što bi moglo biti bolje za ljude sa refluksom kiseline.

Pored toga, fenolna jedinjenja koja je Manaker pomenuo imaju antioksidativne i antiinflamatorne efekte na debelo crevo i mogu da podrže zajednicu dobrih bakterija.

Poboljšana funkcija jetre

Veći unos obične kafe povezan je sa zdravijim nivoima enzima jetre. Istraživači su to ranije povezivali sa sadržajem kofeina, ali neke studije su osporile tu ideju.

Bolji šećer u krvi

Jutanji šećer u krvi, merenje vašeg šećera u krvi nakon gladovanja preko noći, često se koristi za dijagnozu dijabetesa. Zahvaljujući specifičnoj vrsti antioksidansa zvanom hlorogenske kiseline, ispijanje kafe bez kofeina može pomoći u smanjenju šećera u krvi natašte za četiri do pet odsto.

Manji rizik od kardiovaskularnih bolesti

Iako postoji mnogo istraživanja o uticaju obične kafe na zdravlje srca, nema toliko o kafi bez kofeina. Uz to, neke studije sugerišu da je kafa bez kofeina povezana sa manjim rizikom od kardiovaskularnih bolesti.

Jedno istraživanje je pokazalo da kafa bez kofeina, zajedno sa mlevenom i instant kafom, može biti povezana sa smanjenim rizikom od razvoja kardiovaskularnih bolesti. Zanimljivo je da su učesnici koji su pili jednu do tri šoljice kafe bez kofeina dnevno imali najmanji rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti.

Smanjen rizik od prerane smrti

Još jedna prednost kafe bez kofeina je smanjenje rizika od prerane smrti. U posebnoj studiji sa praćenjem od oko 12 godina, učesnici koji su pili dve do tri šoljice kafe bez kofeina dnevno su umrli od onih koji su pili više ili manje bez kofeina.

Međutim, ova vrsta studije je bila samo posmatračka. Dakle, ne možemo biti sigurni da pijenje kafe bez kofeina uzrokuje nižu stopu smrtnosti; potrebno je više istraživanja da bi se dalje procenila veza.

Potencijalni rizici uzimanja kafe sa kofeinom

Jedan od najvećih rizika kafe bez kofeina je da može da oboji vaše zube u žućkastu boju. Ovo se može malo smanjiti dodavanjem mleka u vašu kafu. Plus, Manaker kaže da je ovo uglavnom rizik ako je pijete u večim količinama.

Pored toga, jedinjenja koja se nalaze u običnoj kafi i kafi bez kofeina mogu doprineti smanjenoj apsorpciji minerala, iako dokazi nisu konačni ističe, kaže Manaker. Većina studija o ovome je prilično stara, tako da su nam potrebna snažnija, novija istraživanja da bismo razumeli prave efekte kafe bez kofeina na apsorpciju minerala.

Postoje neka oprečna mišljenja o uticaju kafe bez kofeina na gastrointestinalne probleme kao što su refluks kiseline i peptički čir u poređenju sa običnom kafom. Na primer, Salazar kaže da kafa bez kofeina može da pogorša ova stanja, dok drugi veruju da je kofein u običnoj kafi taj koji pogoršava ove probleme.

Kada odabrati kafu bez kofeina u odnosu na običnu kafu?

I obična i kafa bez kofeina imaju korisne antioksidante, tako da je sadržaj kofeina najvažniji faktor kada birate između obične kafe i kafe bez kofeina. Ako ste osetljivi na kofein, onda je bezkofeinska kafa verovatno bolji izbor.

Obična kafa može vam bolje pomoći ako niste osetljivi na kofein ili imate značajne zdravstvene probleme. Mnogi ljudi se oslanjaju na stimulativne efekte kafe u borbi protiv umora. Osim toga, kofein može pomoći u ublažavanju migrene, poboljšanju atletskih performansi, lečenju depresije i poboljšanju neurokognitivnog pada.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.