Sigurno ste mnogo puta čuli: doručak je najvažniji obrok u danu. Ali ako nemate vremena, treba vam više sna ili jednostavno niste gladni, možda ste navikli da preskačete doručak. Da li je preskakanje doručka loše po vas? Zapravo, ne doručkuje oko 25% ljudi u SAD-u svakog dana.
Da bismo saznali više o ovoj navici, pitali smo nutricioniste da nam objasne prednosti i nedostatke preskakanja doručka, kao i znakove koji pokazuju da bi trebalo da ga uključite u svoju rutinu.
Zašto jedemo doručak?
Kao što sama reč kaže, doručak (breakfast) „prekida post“ koji traje tokom noći. On obnavlja nivo glukoze (glavni izvor energije za telo) kako bi mozak i telo mogli da funkcionišu tokom dana.
Ovaj jutarnji obrok igra ključnu ulogu u zdravoj ishrani i načinu života.
„Kada pojedete hranljiv doručak i osećate se dobro fizički i mentalno, to može podstaći želju da nastavite da donosite zdrave izbore“, kaže Marisa Mešulam.
Osim toga, svaki obrok je prilika da unesete ključne nutrijente. Doručkom dobijate proteine, zdrave masti, vlakna i antioksidante, koji su neophodni za dobro zdravlje.
Zašto preskakanje doručka može biti korisno?
Štedi vreme
Priprema i konzumacija doručka iziskuju vreme i trud, pa njegovo preskakanje može biti praktičnije, posebno kada ste u žurbi.
Jednostavnije je i štedi novac
Neki ljudi preskaču doručak zbog nedostatka pristupa zdravim i pristupačnim opcijama, kaže nutricionistkinja Medi Paskvarijelo.
Lakše je za one koji vežbaju rano ujutru
Ako rano ustajete radi treninga, preskakanje doručka može vam bolje odgovarati. Uopšteno, to je bezbedno za prosečnu osobu koja radi 30- do 60-minutni jutarnji trening. Međutim, važno je da u roku od nekoliko sati nakon vežbanja pojedete obrok bogat proteinima, složenim ugljenim hidratima i zdravim mastima.
Mogući nedostaci preskakanja doručka
Može pogoršati sindrom iritabilnog creva (IBS)
Zdrav doručak bogat vlaknima (poput voća i integralnih žitarica) poboljšava rad creva i smanjuje simptome IBS-a.
Može povećati rizik od srčanih bolesti
Istraživanja pokazuju da doručkovanje pomaže u regulaciji insulina i gladi tokom dana. Suprotno tome, preskakanje doručka može smanjiti osetljivost na insulin i povećati rizik od srčanih problema, visokog krvnog pritiska i upala.
Pojačava osećaj gladi
Preskakanje bilo kog obroka – a posebno doručka – može povećati glad i smanjiti nivo energije, što otežava koncentraciju i produktivnost.
Može poremetiti nivo šećera u krvi
Kod osoba sa dijabetesom tipa 1 ili 2, preskakanje doručka može dovesti do insulinske rezistencije i problema sa kontrolom šećera u krvi.
Znakovi da bi trebalo da prestanete da preskačete doručak
Ako ne jedete doručak, obratite pažnju na sledeće znakove koji sugerišu da bi trebalo da ga uvedete u svoju rutinu:
- Pad energije u popodnevnim satima
- Loše raspoloženje
- Zamagljenost misli (brain fog)
- Glavobolje
- Intenzivne žudnje za ugljenim hidratima
- Nenameran gubitak kilograma
- Promene u načinu ishrane kasnije tokom dana
- Problemi sa spavanjem
- Probavne tegobe
Takođe, ako primetite da razvijate nezdrav odnos prema hrani (ili konzumirate samo kafu umesto pravog obroka), vredi razmisliti o ponovnom uvođenju doručka u rutinu.
Kako preskakati doručak na zdrav način?
Ako ne želite da jedete veliki obrok ujutru, nutricionisti preporučuju bar mali zalogaj u prvih nekoliko sati nakon buđenja. Najbolje je da to bude nešto bogato proteinima, poput:
- Banana sa kikiriki puterom
- Jogurt sa bobičastim voćem
- Pola integralne zemičke sa humusom ili namazom od orašastih plodova
- Kuvano jaje i integralni tost
Da li treba da jedete doručak ili ga preskočite?
Na kraju, odluka o doručku zavisi od vaših ličnih potreba. Međutim, za većinu ljudi, doručkovanje je korisno jer pruža energiju, esencijalne nutrijente i pomaže u održavanju zdravlja. Povremeno preskakanje doručka nije problem, ali redovno doručkovanje donosi više benefita.
Ako niste sigurni kako da započnete, probajte jednostavne i brze opcije poput smutija, domaćih granola pločica, ovsene kaše ili čija pudinga. Sa malo planiranja, pronaći ćete rutinu doručkovanja koja vam odgovara – i pritom uživati u zdravim obrocima, piše Real Simple.