Da li je hleb stvarno loš za nas?

Dijetolozi i nutricionisti savetuju da se konzumiranje hleba smanji ili potpuno izbaci iz ishrane. Kada je hleb postao nepoželjni gost na trpezi i da li je zaista toliko loš?

Hleb je osnovna hrana u mnogim zemljama i jede se širom sveta. Obično se priprema od testa napravljenog od brašna i vode, ali dostupan je u različitim varijantama, uključujući kiselo testo, slatki hleb i još mnogo različitih vrsta. Uprkos širokoj popularnosti, hleb se često karakteriše kao nezdrav, štetan i prati ga glas da mnogo goji.

Srećom, hleb i dalje može da bude osnovna namirnica u domaćinstvu, i čak može pomoći mnogim ljudima da postignu svoje ciljeve u pogledu hranljivih materija.

Ključne nutritivne činjenice o hlebu:

Beli hleb je obogaćen kalcijumom, a četiri srednje debele kriške dnevno bi obezbedile preko 30 posto preporučenog dnevnog unosa, koji je svakodnevno potreban za održavanje zdravih kostiju i zuba

Hleb, posebno integralni, važan je izvor dijetalnih vlakana koja pomažu u održavanju zdravlja našeg digestivnog sistema, kontrolišu nivo šećera i holesterola u krvi i čini da se duže osećamo sitim

Izvor je proteina (belančevina) koji su potrebni telu za rast, obnovu i regeneraciju

Beli hleb sadrži gvožđe, koje je važno za energiju i koncentraciju, zdrav imuni sistem i zdravu krv

Sadrži spektar vitamina i minerala uključujući vitamine B grupe tiamin (B1) i niacin (B3) koji su važni za održavanje zdrave kože, očiju i noktiju. Sadrži i vitamin B folat (folnu kiselinu) koji je važan u trudnoći jer može pomoći u sprečavanju defekata u razvoju mozga kod ploda

Hleb ima relativno malo kalorija. Srednje debela kriška belog hleba, sadrži 77 kalorija, crni hleb sadrži 72 kalorije, a integralni 79 kalorija

Hleb je hrana sa malo masti. Prosečna kriška belog hleba sadrži 0,6 grama masti, crni hleb sadrži 0,7 a integralni 0,9 grama

Većina hlebova ima malo šećera, što je važno za zdrave zube i održavanje zdrave težine

Zašto onda većina nutricionista ne preporučuje konzumiranje hleba. Koje su to mane koje stručnjaci navode?

Sadrži gluten

Pšenični proizvodi poput hleba sadrže gluten, specifičnu vrstu proteina koji pomaže testu da naraste i daje mu elastičnost. Iako većina ljudi lako vari gluten, kod nekih može proizvesti probleme kao što su nadimanje, dijareja i bol u stomaku. Osobe obolele od celijakije (autoimunog poremećaja u kome gluten oštećuje sluzokožu tankog creva i otežava apsorpciju hranljivih materija), pšenični hleb treba u potpunosti da izbegavaju da bi se sprečili navedeni neželjeni efekti. Uz to, dostupni su i hlebovi bez glutena – koji se obično prave od tapioke, smeđeg pirinča ili brašna od krompira umesto pšeničnog brašna.

Bogat je ugljenim hidratima

Jedna kriška belog hleba sadrži u proseku 13 grama ugljenih hidrata, a ljudsko telo razlaže ugljene hidrate u glukozu, što dovodi do povećanja nivoa šećera u krvi. Ishrana  sa visokim sadržajem ugljenih hidrata može biti povezana sa većim rizikom od dijabetesa tipa 2 i metaboličkog sindroma, grupe zdravstvenih stanja koja povećavaju rizik od srčanih oboljenja Međutim, određene sorte, kao što je hleb od celog zrna, bogate su vlaknima, a istraživanja pokazuju da povećanje unosa vlakana može smanjiti rizik od koronarne bolesti srca i pomoći varenju. Trebalo bi jesti hleb bogat vlaknima i kombinovati ga sa hranom koja će usporiti varenje i dati dugotrajnu energiju.

Može da sadrži antinutrijente

Žitarice obično sadrže antinutrijente, jedinjenja koja sprečavaju telo da unese određene minerale. Konkretno, žitarice su bogate fitinskom kiselinom, vrstom molekula koji se vezuje za gvožđe, cink, magnezijum i kalcijum i sprečava njihovu apsorpciju. Za vegane, vegetarijance i one koji svoju ishranu zasnivaju na žitaricama i mahunarkama, antinutrijenti mogu doprineti ozbiljnim nedostacima u ishrani.

Možda se osećate usporeno nakon jela

Našem telu je potrebna energija svaki dan, iako energija može doći iz različitih namirnica, većina ljudi odlučuje da jede hleb svaki dan jer je to laka, zgodna i relativno jevtina hrana za posluživanje, a ujedno se toliko toga  može napraviti sa njim.  Međutim, bez obzira što hleb može da obezbedi vašem telu brzu zdravu energiju iz ugljenih hidrata i bez masti, nekada se nakon konzumacije možemo osetiti usporeno.

Ipak, uprkos lošoj reputaciji, ugljeni hidrati nisu neprijatelj zdravlja. Ovi makronutrijenti su preferirani izvor energije za telo, obezbeđujući gorivo za trilione ćelija. Na primer, naš mozak prvenstveno funkcioniše na glukozi, pojednostavljenom obliku ugljenih hidrata. Pošto je hleb bogat ugljenim hidratima, ako se jede umereno, mozak može da obezbedi gorivo koje mu je potrebno za normalno funkcionisanje.

Jedenje hleba od celog zrna pomaže u povećanju nivoa serotonina u mozgu, koji igra ulogu u poboljšanju raspoloženja, suzbijanju žudnje za hranom i čini da se osećamo zadovoljno.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.