Da li je bolje kupiti kuću u Veterniku ili Rumenki i koje su cene kvadrata?

Veternik i Rumenka su prigradska naselja udaljena jedna od drugog 11.5 kilometara. Oba naselja potpadaju pod opštinu Novi Sad i u poslednje vreme su sve popularnije lokacije za kupovinu nekretnina, pogotovo kada je reč o porodicama.

Pogledajte paralele o cenama kvadrata kuća, ali i pogodnostima za život između ova dva gradska naselja, Veternika i Rumenke.

Prigradsko naselje Veternik nalazi se između naselja Futog, Jugovićevo i Adice. Od centra Novog Sada Verernik je udaljen 8 kilometara.

U proseku vozilom do centra grada iz Veternika treba oko 10 minuta, zavisno od gužve.

Ovo naselje nastalo je početkom 20. veka, odnosno posle Prvog svetskog rata kada je kralj Aleksandar srpskim dobrovoljcima koji su učestvovali u ratu, dodelio zemlju, i to baš na mestu današnjeg Veternika. Tadašnje stanovništvo Veternika činili su dobrovoljci i članovi njihovih porodica, koji su istovremeno omogućili nastanak mesta.

 

Foto: Gradske info

U ovom naselju nalaze se 2 državna i 2 privatna vrtića, kao i dve osnovne škole. Osnovna škola „Mihajlo Pupin“ i Osnovna škola „Marija Trandafil“.

Ovde se nalazi i dom Veternik – Ustanova za decu i omladinu ometenu u razvoju.

Ovo prigradsko naselje ima Sportski centar „Vujadin Boškov“, folklorno društvo „Veliko kolo“ i Kulturno-umetničko društvo „Sava Vukosavljev“.

U sklopu sportskog centra „Vujadin Boškov“ nalaze se različite vrste klubova od fudbalskog, košarkaškog, rukometnog do odbojkaškog.

Veternik poseduje Dom zdravlja, ali i različite spomenike kulture.

Od spomenika kulture mnogi svedoče o žiteljima Veternika, poput spomenika Srpskom dobrovoljcu koji je postavljen tačno na stogodišnjicu od završetka Prvog svetskog rata, 2018. godine, a odaje počast svim srpskim dobrovoljcima – učesnicima rata, ali i ovom prigradskom naselju.

Spomenik Srpskom dobrovoljcu postavljen je u odnosu na pravoslavni hram „Sveti Simeon Mirotočivi“ koji predstavlja jednu od lepših slika Veternika.

Pored spomenikaSrpskom dobrovoljcu, postoji i kopija bosanske brvnare u kojoj se nalazi zbirka muzičkih instrumenata i predmeta sa prostora Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Srbije i Hrvatske. Ova brvnara predstavlja kulturno dobro jer predstavlja važnu zbirku za proučavanje izvorne materijalne kulture naroda.

Prigradsko naselje Veternik ističe se mirnim životom, koji nalikuje na seoski. Ono što njegovi stanovnici ističu kao prednost života u Veterniku jesu komšijski i dobri odnosi među stanovnicima, široki sokaci, ali i blizina Grada, kao i brojne investicije koje se rade u ovom prigradskom naselju zahvaljujući statusu koje je dobilo pre koju godinu.

Upravo jedna takva investicija otpočela je u oktobru prošle godine, na izgradnji kanalizacione mreže dužine 2 kilometra.

Danas se u Veterniku sve češće grade kompleksi zgrada za stanovanje koji su namenjeni prognanim i izbeglim licima,  što znatno doprinosi urbanijem izgledu ovog naselja.

U Veterniku se nalaze brojni kafići, restorani i pošta.

Prigradsko naselje Rumenka nalazi se između naselja Kisač, Sajlovo i Bački Petrovac. Od centra Novog Sada Rumenka je udaljena 11 kilometara.

U proseku vozilom do centra grada iz Rumenke treba oko 20 minuta, zavisno od gužve.

Rumenka ima jedan državni vrtić pod nazivom „Veseli Patuljci“, kao i osnovnu školu „Sveti Sava“.

Ova osnovna škola nosi naziv po srpskom prosvetitelju, a osnovana je pre 68 godina, 1955. godine. Na sajtu škole „Sveti Sava“ stoji da su nekada davno, odnosno 1756. godine, u Rumenki postojale dve osnovne škole, srpska i mađarska. Na mestu mađarske škole sada se nalazi biblioteka „Ivo Andrić“, a na mestu srpske škole, produženi boravak. Na sajtu škole isto tako stoji da je ova škola od 1998. godine proglašena „Ekološkom školom“ od Uprave za zaštitu i unapređenje životne sredine, a 2002. godine osvojila nagradu i za najuređeniju školu na teritoriji opštine Novi Sad, dobivši i „Zeleni list“ Ekološkog pokreta Republike Srbije.

Ekološko školsko drušvo „Zeleni čuperci“ postoji još  od 1991/92. godine.

Pored ove čuvene osnovne škole, u Rumenki se mogu pronaći i brojna dečja igrališta, namenjena najmlađima.

Takođe ovo prigradsko naselje ima aktivan sportski život i različite klubove, od fudbalskog, košarkaškog do karate kluba.

Pravoslavna crkva odnosno Crkva Svetih Petra i Pavla u Rumenki predstavlja spomenik kulture i istovremenu staro arhitektsko delo sa početka 18. veka.

 

Pored pravoslavne crkve Rumenka ima i Mađarsku reformatorsku crkvu sa zgradom parohijskog doma koja se takođe ubraja u kulturna dobra, podignuta nekoliko decenija kasnije u odnosu na pravoslavnu crkvu.

Rumenka ima takođe Dom zdravlja, poštu, a od nedavno i kulturnu stanicu „Rumenka“.

Ono što se posebno ističe kao prednost života u Rumenki jeste njen geografski položaj koji se nalazi na desnoj obali Malog kanalakoji je deo sistema Dunav-Tisa-Dunav. Ova blagodat Rumenke doprinela je razvoju turizma, ali i čardi.

Pored čarde na kanalu, Rumenka ima i salaš u svojoj turističkoj ponudi.

 

Foto: Gradske info

Ovde se, takođe, nalaze kafići, benzinske pumpe i prodavnice.
Od prošle godine u Rumenki je sanirana i komunalna infrastruktura, sa radovima na kanalizaciji dužine 24 kilometra i postavljanja ukupno 59 stubova javnog osvetljenja.

Ono po čemu se Rumenka posebno ističe u odnosu na sva druga prigradska naselja jeste po manifestaciji Rumenačka pihtijada, tradicionalnoj, gastronomskoj i višedecenijskoj manifestaciji koja otkriva tajne dobre rumenačke pihtije i koja je izuzetno posećena.

Cene kvadrata
Cene kvadrata variraju u zavisnosti od kvadrature kuće, ali i od lokacije.

Cena kvadrata kuće raste ili opada u zavisnosti da li je pozicija kuće bliža ili dalja od centra naselja i glavnog puta. Ukoliko je kuća udaljenija od centra i glavne ulice, cena je niža.

Kuće su u proseku skuplje za kupovinu u prigradskom naselju Veternik, nego u prigradskom naselju Rumenka.

Kuće od 70 do 100 kvadrata:
Rumenka cena kvadrata od 1390 do 1860 evra
Veternik cena kvadrata od 2020 do 2760 evra

Kuće od 120 do 150 kvadrata:
Rumenka cena kvadrata od 1090 do 2020 evra
Veternik cena kvadrata od 1380 do 1600 evra

Kuće od 300 kvadrata:
Rumenka cena kvadrata od 470 do 850 evra
Veternik cena kvadrata od 750 do 1060 evra

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: