Da li držite krompir u vodi pre nego što ga ispržite?

Krompir je omiljena hrana polovine svetkse populacije, a jedna je od najčešćih namirnica i u našim kućama.

On je često glavno jelo, ali i glavni dodatak raznim jelima – i svuda se preporučuje da se prilikom pripremanja najpre oljušti, a zatim potopi u hladnu vodu i ostavi da odstoji oko pet minuta.Dijetetičari i tehnolozi hrane tvrde da sam postupak nije loš, ali da postoje određene stvari koje moramo znati.

Krompir sečen na sitnije komade ne treba držati dugo u vodi, čak ni ako ga odložite u frižider.
Ukoliko krompir sečete na veće komade ili ga ne sečete uopšte, onda može stajati u vodi i do osam-dvanaest sati.

Rendani krompir ne bi trebalo potapati u vodu uopšte.

Kada potopite oljušteni i isečeni krompir u hladnu vodu, on otpušta skrob koji, ukoliko ga je previše, može da spreči da se ovo povrće ravnomerno termički obradi. Pritom višak skroba može da učini da tekstura krompira postane lepljiva ili gumenasta spolja.

Gotovo svi automatski ubacuju oljušten krompir u hladnu ili vodu sobne temperature i to nije nimalo slučajno. Toplu vodu treba izbegavati jer ona otežava odvajanje viška skroba.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.