logo transparend vojvodina uzivo

Da li će zbog suše maslinovo ulje postati luksuz?

Posledice dugotrajne suše, koja je prošle godine zahvatila Evropu, počele su da se održavaju na špansku industriju i proizvodnju maslinovog ulja.

Stručnjaci tvrde da bi rod masline mogao da postane vrlo oskudan, što bi moglo da dovede do daljeg poskupljenja maslinovog ulja u trgovinama širom sveta.

Ekipa „Anadolije“ snimila je berbu maslina i proizvodnju maslinovog ulja u Pel de Beseru, selu istočno od provincije Haen. Jedan od farmera, Sesario de Hoza, rekao je da je situacija veoma loša.

– Prošle godine je bila veoma dobra žetva, ali ove godine je upola manja zbog nedostatka padavina. Zemlja je ostala suva i nismo mogli da navodnjavamo. Zbog suše su stabla maslina u velikoj meri izgubila svoje masline – rekao je De Hoza.

Njegov kolega Hoze Perez, koji je radio na proizvodnji maslinovog ulja u jednoj fabrici, rekao je da se suočavaju s velikim posledicama zbog ekstremne suše prošle godine.

– Zabeležen je pad prinosa za 30 odsto u odnosu na prethodnu godinu – istakao je on.

Dodao je da je do smanjenja proizvodnje ulja došlo zbog prošlogodišnje suše, zbog čega su propali usevi maslina, a ono što proizvedu koriste za vlastite potrebe.

– Prošle godine naš prinos maslinovog ulja iznosio je oko 30.000 kilograma. Međutim, ove godine zbog suše neće biti veći od 6.500 kilograma ulja – kazao je Perez.

Španski ministar poljoprivrede Luis Planjas u novembru prošle godine izrazio je zabrinutost da bi maslinovo ulje moglo da postane luksuzni proizvod u Španiji. Rekao je da je Španija na putu da proizvede manje od 800.000 tona maslinovog ulja u 2022., što je značajno manje u odnosu na 2021. godinu kada je proizvedeno 1,4 miliona tona.

Visoke cene energije dodatno su uticale na ovogodišnju proizvodnju maslinovog ulja u toj državi na jugozapadu Evrope. Prema Pulredu, bazi podataka o cenama maslinovog ulja koju vodi andaluzijska vlada, ekstra devičansko maslinovo ulje krajem 2022. se prodavalo za 4.397 evra za 100 tona, devičansko maslinovo ulje je koštalo 4.261 evro za 100 tona, dok se najniža klasa, „lampante“ maslinovo ulje prodavala se za 4.005 evra za 100 tona.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.