logo transparend vojvodina uzivo

Da li će veštačka inteligencija zameniti ljudsku radnu snagu

U eri tehnološke evolucije i sveprisutne digitalizacije, veštačka inteligencija (AI) postaje sve važnija u poslovanju. Jedan od najkontroverznijih aspekata ovog razvoja jeste sve šira primena AI u zamenu za ljudsku radnu snagu. Ovaj trend postaje posebno očigledan u sektorima kao što su korisnička podrška i kol centri.

U nedavnom intervjuu, Sumit Šah, izvršni direktor indijske kompanije Dukana, podelio je svoje razloge za radikalnu odluku da otpusti oko 90% zaposlenih i zameni ih veštačkom inteligencijom, konkretno chatbotom baziranim na AI modelu ChatGPT. Ova odluka izazvala je kontroverze i postavila pitanja o budućnosti radnih mesta i privrede.

Šah je istakao da je odluka o otpuštanjima bila teška, ali neizbežna. Njegova kompanija sada koristi AI chatbot da pruži usluge kol centra i tvrdi da se pokazao jednako efikasnim kao ljudi. Bot može odgovarati na različita pitanja i brzo rešavati probleme korisnika. Ključna prednost je u znatno manjim troškovima – čak 85% manje u poređenju sa zadržavanjem ljudskog tima za korisničku podršku.

Ovaj potez, međutim, naišao je na kritike, ne toliko zbog samih otpuštanja, već zbog Šahove euforije oko veštačke inteligencije na platformi X. On tvrdi da bot pruža brže rešenje i uštedu novca. Po njemu, zamena celog tima ljudima sa pametnim botom je logičan korak.

Šah smatra da će slične kompanije takođe razmotriti slične promene kako bi poboljšale efikasnost i smanjile troškove. Iako nije implicirao otpuštanje svih zaposlenih u kol centrima, istakao je da će AI biti sposoban da zameni ljude u poslovima koji se svode na „kopiranje i lepljenje“ odgovora.

Ovo nije jedini slučaj gde se veštačka inteligencija vidi kao pretnja radnim mestima. Nedavno, Emad Mostaque, izvršni direktor kompanije Stability AI, izrazio je zabrinutost zbog toga da bi mnogi indijski programeri koji rade za zapadne kompanije mogli ostati bez posla do 2025. godine.

Osim što istražujemo ove specifične slučajeve, važno je sagledati širi fenomen zamene ljudi veštačkom inteligencijom u svetlu tehnoloških inovacija. Ovaj trend oblikuje svet rada na fundamentalan način. Dok veštačka inteligencija obećava prednosti u smislu produktivnosti i efikasnosti, njen uticaj na društvo u celini zahteva pažljivo planiranje i prilagođavanje.

Možda neće doći do masovnih otpuštanja, ali jasno je da veštačka inteligencija postaje sveprisutna na radnom mestu. Postavlja se pitanje budućnosti zanimanja, a odgovor je više nego neizvestan. Ovo je vodeći izazov za kompanije, vladine agencije i obrazovne institucije širom sveta. Radnici koji izgube posao, moraće da se prekvalifikuju i traže nove oblasti gde ljudska kreativnost i razumevanje nadmašuju veštačku inteligenciju.

Može doći do gubitaka radnih mesta u određenim sektorima, ali i stvaranja novih poslova vezanih za razvoj, održavanje i primenu AI sistema. Ostaje da vidimo kako će se društvo prilagoditi ovim promenama u nadi da će iskoristiti prilike koje donosi era veštačke inteligencije u službi održive i prosperitetne budućnosti za sve.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.