logo transparend vojvodina uzivo

Da li će se ove godine više građana opredeliti za nov automobil?

Čak 668 novih putničkih automobila prodatih u prva dva meseca su sa benzinskim motorima, dok je u istom periodu prodato samo 97 dizelaša

Mart je tradicionalno mesec „sajamske groznice“, ali i pravo vreme da se napravi prvi presek tržišta novih automobila i sagledaju kretanja u ovoj godini. Ako je suditi po prodajnim rezultatima u januaru i februaru, u 2024. na domaćem tržištu očekuje nas rast prodaje novih automobila. I to ne samo kod kompanija, koje su godinama unazad najveći kupci, već i kod građana.

Analiza rađena u okviru Online sajma novih automobila i motocikala, koji se održava na sajtu Polovni automobili do 15. aprila, pokazuje da je u prva dva meseca ove godine prodaja putničkih automobila fizičkim licima porasla za 30% u odnosu na isti period prošle godine.

Prema podacima prikupljenim u saradnji sa CUBE Team-om tokom januara i februara 2024. građani su kupili 1.114 putničkih automobila, dok je tokom prva dva meseca prošle godine prodato 855 automobila iz salona.

Ukoliko bi se ovakav trend nastavio, prodaja novih automobila fizičkim licima bi mogla da poraste i na godišnjem nivou, što nije bio slučaj ranijih godina. Podsetimo, prošle godine, ukupno gledano, prodaja novih vozila je porasla za 11,6% u odnosu na 2022. Ipak, činjenica je da gotovo 70% ukupnog tržišta čine pravna lica, odnosno komapnije koje su obnavljale svoj vozni park. Ako se pogledaju podaci samo za građane, prodaja novih vozila je bila u prošloj godini manja za 12% u odnosu na godinu pre toga.

Šta kupuju naši vozači?

Dok ukupna statistika pokazuje da se kod novih putničkih automobila najviše kupuju modeli Škode, vozači u privatnoj režiji imaju nešto drugačija interesovanja. U prva dva meseca ove godine najprodavaniji su Hyundai Tuscon i Toyota Yariss Cross, dok je Škodin model Kamiq na trećem mestu. Slede ih Dacia Sandero, i Toyota sa još jednim modelom-Corolla.

Zanimljivi su prodajni podaci kad je reč o pogonskom gorivu. Čak 668 novih putničkih automobila prodatih u prva dva meseca su sa benzinskim motorima, dok je u istom periodu prodato samo 97 dizelaša. Tokom januara i februara prodato je šest električnih automobila. Svakako će biti zanimljivo pratiti ove podatke, s obzirom na to da je Ministarstvo za zaštitu životne sredine ove godine opredelilo subvencije samo za ova vozila i to u iznosu od 170 miliona dinara (subvencijama nisu obuhvaćena vozila na hibridni pogon).

Kupcima su najinteresantniji automobili sa manjom kubikažom. Konkretno, najviše vozila prodatih u januaru i februaru prodato je sa zapreminama motora između 1.300 i 1.500 cm3, a odmah za njima su vozila čiji motori ne prelaze 900 kubika. Ovi rezultati su očekivani, pre svega jer takvi motori nisu više tako veliki potrošači goriva, a istovremeno su za takva vozila niži troškovi registracije.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.