Da li će se ostvariti želja biciklista i izgraditi staza od Novog Sada do Beograda?

NOVI SAD – Vest da bi Novi Sad mogao da bude povezan sa Beogradom i na ovaj način, obradovao je ogroman broj ljubitelja ove vrste dvotočkaša.

Naime, pred sami kraj 2023. godine, JP „Putevi Srbije“ raspisalo je javnu nabavku procenjene vrednosti 40 miliona dinara, bez PDV-a, za izradu planske i tehničke dokumentacije biciklističke infrastrukturu duž državnih puteva.

Biciklistička staza planirana je duž državnog puta od Novog Sada do Beograda (DP IIa reda broj 100).

Kako je rok za podnošenje ponuda bio 29. januar, uskoro bi trebalo da bude doneta odluka o dodeli ugovora ili pak obustavi postupak.
Novim prostornim planom i idejnim rešenjem trebalo bi predvideti gradnju staze od Novog Sada do administrativne granice sa Gradom Beogradom, uključujući i prolaze kroz naselja duž trase, odnosno Petrovaradin, Sremske Karlovce, Inđiju, Staru i Novu Pazovu, a tehničkom dokumentacijom izgradnju staze samo na delovima puta koji se nalaze van naselja.

Foto: Gradske info

Gradnja staze uz državni put predstavlja važan korak u proširenju mreže regionalnih, međumesnih i lokalnih biciklističkih ruta, što će, kako se očekuje, uticati na popularizaciju biciklističkog saobraćaja.
Jako je važno napomenuti činjenicu da je cikloturizam sve popularniji u svetu, kao i da je bicikl ekološki najprihvatljivije prevozno sredstvo, koje ne zagađuje životnu sredinu.

Novi plan trebalo bi da omogući da biciklistički saobraćaj bude nezavisan u odnosu na motorni, duž cele deonice, bez obzira da li je reč o trasi u naseljima ili van njih.

„Biciklistička staza na većem broju deonice projektovana je naizmenično sa jedne i druge strane kolovoza s veoma čestim potezima gde je planirano kretanje biciklista po kolovozu, zajedno sa motornim saobraćajem, čime nisu stvoreni odgovarajući uslovi za bezbedno odvijanje biciklističkog saobraćaja duž državnog puta. U skladu sa tim, JP „Putevi Srbije“ pokrenulo je aktivnosti na izradi odgovarajućeg rešenja, zajedno sa izmenom postojeće planske dokumentacije i izradom odgovarajuće tehničke dokumentacije“, objašnjeno je u tenderskoj dokumentaciji „Puteva Srbije“.

U narednom periodu će se obelodaniti da li će doći do izgradnje biciklističke rute od Novog Sada do Beograda.

Pročitajte još:

 Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.