Ono što čini ovu kafu tako posebnom i skupom jeste njen neobičan proces proizvodnje, koji uključuje probavni sistem ovih malih životinja.
Prolazeći kroz digestivni trakt i izlazeći napolje sa ostalim izmetom, završava se prvi deo procesa u proizvodnje kopi luvak kafe.
Bizarni način proizvodnje kopi luvak kafe
U istočnom pojasu kafe žive azijske ili indonežanske cibetke (lat. Paradoxurus hermaphrodites), životinje koje podsećaju na prosečnu mačku, a koje se hrane crvenim bobicama sa stabljika arabika kafe.
Svaka bobica sadrži po dva zrna kafe, a cibetke oglođu sočni omotač bobice koji im zapravo služi za ishranu kada se osećaju loše, pa progutaju cela zrna kafe. Da su cibetke imale naviku da sažvaću i zrna, verovatno nikada ne bismo imali na raspolaganju najskuplju kafu na svetu.
Najskuplja kafa na svetu
Važno je znati da visokoj ceni ove kafe doprinosi i činjenica da cibetke biraju samo najkvalitetnije bobice i da se ne hrane onima koje su na bilo koji način lošije (oštećene, nedozrele, natrule itd.).
Posle procesa fermentacije i izbacivanja izmeta sa zrnima kafe dolazi na red sledeća faza obrade. Tada iskusni sakupljači prikupljaju izmet cibetki i pažljivo odvajaju cela zrna kafe koja se zatim peru i dezinfikuju.
Zatim se prelazi na postepeno i lagano sušenje na suncu, te na prženje, kako bi se oslobodio specifični miris kafe i završio proces proizvodnje. Interesantno je da kilogram kafe zahteva prženje u glinenim posudama oko 45 minuta.