SIVAC – Rumeni, ukusni, domaći, tope se u ustima, čvarci su nezaobilazni proizvod kod svakog domaćeg svinjokolja. U Sivcu su otišli i korak dalje pa u čast domaćih čvaraka organizuju Čvarak fest. Ove godine mast se topila i čvarci pripremali u šezdesetak katlaniki i kotlova.
“Mešati redovno, na kraju se doda malo mleka i to je to”, kaže Miroslav Joksović iz Sivca.
“Dva i po sata da bi bili lepi, rumeni. Na početku malo jača vatra, a pri kraju slabija da ne izgore”, objašnjava Nikola Paštić iz Vrbasa.
Nije uobičajeno, ali na kraju čvarci se osim solju mogu začiniti i paprikom. I ukusno je.
“Našu domaću paprika mešamo sa čvarcima i mnogo su ukusni”, kaže Elemir Nađ iz Ruskog Krstura
Topljenje čvaraka jeste posao za muškarce, ali na Čvarak festu sa muškim ekipama hrabro je stala i jedne ženska.
Čvarak fest bio je takmičarskog karaktera, ali je osim rezultata svima bilo važnije druženje. Čvarci su ionako svi bili ukusni.
Čvarak fest organizovali su opština Kula, Turistička organizacija opštine Kula i Mesna zajednica Sivac.
Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.