logo transparend vojvodina uzivo

Čuvamo istoriju za generacije koje dolaze

PEĆINCI – Predstavnici Mesne zajednice Karlovčić i pećinačke lokalne samouprave dočekali su i ove godine, 2. maja, u Karlovčiću predstavnike 250. raketne brigade PVO Jugoslavije, koji su sa borbenog položaja u ataru ovog naselja 1999. godine, za vreme NATO agresije oborili američki avion F16.

Kako nam je rekao Zoran Vojkić, zamenik predsednika Opštine Pećinci, ista jedinica je nešto ranije, 27. marta 1999. godine, sa borbenog položaja u Šimanovcima, oborila avion F117A.

„Ovakvi susreti, na mestima dejstvovanja, sa predstavnicima borbene posade, razgovori i evociranje uspomena na te datume na neki način predstavljaju početak čuvanja istorije za generacije koje dolaze. S tim u vezi razgovarali smo o ideji da u znak sećanja na ova dva datuma i herojske podvige naših branilaca izradimo makete oborenih aviona, koji će biti postavljeni u Karlovčiću i Šimanovcima. Podvig naše vojske ne sme biti zaboravljen, a makete će biti opomena na događaje koji ne smeju više da se ponove“ – rekao nam je Vojkić.

Goste, među kojima su bili i pukovnik u penziji Zoltan Dani koji je komandovao posadom i general u penziji Miroslav Lazović, ispred Mesne zajednice Karlovčić dočekali su predsednik Saveta MZ Jovan Devrnja i član Saveta Milan Stepanović. Devrnja je tom prilikom rekao i da su pukovnik Dani i general Lazović predložili dodatnu edukaciju za učenike osnovnih škola na teritoriji naše opštine.

„Njihova ideja je potekla iz želje da ovakvi susreti dobiju širi karakter, gde bi se uključili i učenici i nastavnici sa kulturno-umetničkim programom, a borci 250. raketne brigade bi dodatno edukovali učenike tako što bi jedan čas u toku godine posvetili ovim značajnim datumima. Naš zajednički cilj je da se očuva tradicija, a najbolji način je da se sve ovo što radimo prenese i na mlađe naraštaje“ – kazao je Devrnja.

Nakon zajedničkog obilaska borbenog položaja sa kojeg je dejstvovala 250. raketna brigada, organizovan je i svečani ručak u Lovačkom domu u Karlovčiću.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.