Čuruški eko-agrar: model po ugledu na Zlatiborce

ČURUG – Uspešan koncept poslovanja Zlatiborskog eko-agrara, privrednog društva osnovanog u opštini Čajetina koje objedinjuje više ogranaka agrara i pomaže poljoprivrednim gazdinstvima da bolje posluju, biće, po svemu sudeći, primenjen i u Čurugu.

Time će Opština Žabalj postati prva lokalna samouprava u Vojvodini čiji će poljoprivrednici raditi po inovativnom modelu poslovanja u agrobiznisu, prenosi eKapija.

Poljoprivrednici u Čurugu pokrenuli su inicijativu da se u njihovom mestu osnuje privredno društvo Čuruški eko-agrar, po istom modelu rada i poslovanja u sektoru poljoprivrede kakav je u praksi zaživeo u Opštini Čajetina kroz formiranje privrednog društva Zlatiborski eko-agrar.

– Priča je sasvim realna. Imamo veliku količinu zemlje. Naš atar čini oko 20 hiljada hektara sa pašnjacima. Imamo potencijal da to ostvarimo i mislim da mi to možemo. Imamo dosta mladih ljudi koji se bave poljoprivredom. Očekujemo formiranje Čuruškog eko-agrara. Kako se radi svuda u svetu, treba da radimo i mi. Zašto bismo mi zaostajali za bilo kim – kaže Čuružanin Zoran Mitrović.

Poznavalac prilika u agraru Saša Vujić predočio je prednosti novog koncepta poslovanja poljoprivrednika u oblasti agrobiznisa.

– Poljoprivrednici su članovi skupštine, nadzornog i upravnog odbora, i oni odlučuju o svemu. Oni su vlasnici robe do momenta prodaje, i niko ne može da manipuliše tom robom, što pruža određenu stabilnost u odnosu na postojeće zemljoradničke zadruge. U Čurugu smo naišli na interesovanje određenog broja poljoprivrednika i planiramo da odemo sa njima u Čajetinu, da vide kako to tamo funkcioniše – kaže Vujić.

Očekivanja su da će novi model poslovanja u agraru omogućiti poljoprivrednicima širom Srbije da imaju veću izvesnost, sigurnost i održivost u bavljenju poljoprivrednom proizvodnjom.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

0 Komentari
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.