Ćurosi su čiveni španski uštipci koji se nakon prženja obilno uvaljaju u mešavinu šećera i cimeta, a zatim se služe uz čokoladni sos. Jedna zanimljiva i preukusna poslastica.
Najčešće se jedu za doručak, ali se posebno spremaju za praznike i ulične festivale.
Ako niste bili u Španiji ili niste probali ćurose, možete vrlo jednostavno da ih napravite kod kuće i to za samo dvadeset minuta. Od sastojaka vam ne treba ništa specijalno, a i umeće koje treba da vas krasi je minimalno.
Sastojci:
Za uštipke
170 g brašna
150 g margarina
1 šolja vode
3 jajeta
50 g mlevenih badema
ulje za prženje
Smesa za topli čokoladni fil
3 dl mleka
100 g crne čokolade
1 kašika gustina
rendana kora od pomorandže
Priprema:
1. U šerpi zagrejte vodu u kojoj treba rastopiti margarin. Kada voda proključa, smanjite temperaturu šporeta na minimalnu i dodajte brašno. Dobro promešajte dok smesa ne postane kompaktna.
2. Prespite smesu u činiju i dodati umućena jaja, pa dobro umutite da dobijete testo bez grudvica. U testo dodajte samlevene bademe i dobro ga varjačom izmešajte.
3. U tiganju ugrejte ulje. Špricom za kolače ili dresir kesom špricajte smesu direktno u zagrejano ulje, koje ne sme da bude prejako. Pržite ih dok ne dobiju zlatnobraon boju.
4. U šerpi ugrejte mleko i u njemu rastopite čokoladu. Dodati gustin i promešajte da se masa ujednači, tj. postane gust fil. U njega narendajte pomorandžinu koru.
5. Ćurose umačite u čokoladni fil i tako ih jedite.
Pročitajte još:
Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.