Zahvaljujući tehnologiji, možemo uživati u jagodama tokom cele godine, ali ovo je njihovo pravo vreme. Mnogo je razloga da iskoristite kratku sezonu i svakodnevno uživate u rajskom voću.
Stari Rimljani mislili su da jagode imaju čudotvorne moći i koristili ih su za lečenje svega, od depresije, preko nesvestice do groznice, od bola u grlu do kamenja u bubregu. Nisu bili daleko od istine jer jagode obiluju vitaminom C, folnim i amino kiselinama, pa snižavaju holesterol i smanjuju rizik od raka i srčanih bolesti.
Imaju malo kalorija, a ako ih jedete pre treninga, sagorećete više kalorija što se objašnjava visokim nivoom nitrata. Umesto šlaga, pospite biber preko njih – nije tako ukusno, ali čuda čini za smanjenje obima struka. Kiseline u jagodama pomažu u izbeljivanju zuba, a koriste se i za negu kože. Čuvena madam Talijen sa francuskog dvora kupala se u soku od deset kilograma jagoda. Ne morate ići tako daleko, dovoljno je da napravite masku za lice. Francuzi veruju da su jagode afrodizijak, pa ih služe mladencima na tradicionalnom doručku u obliku slatke kremaste supe.
Vole ih i Belgijanci koji su im posvetili muzej, a reč je o omiljenom voću dece – više od polovine mališana kaže da su im jagode najdraže voće. Inače, reč je o jedinom voću koje semenke ima sa spoljne strane. U svakoj jagodi ima oko 200 semenki.
Pročitajte još:
Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.