Čudotvorna biljka: Pomaže kod glavobolja, alergijskih reakcija i varenja

Kod nas poznata kao nana, menta ili pepermint, odličan je melem za bolan stomak i nos koji curi. Danas, sve više ljudi koristi lišće mente. Sveži listovi, sušeni, mleveni ili destilovani u eterično ulje. Često se lišće nane dodaje u jela ili pića, pa i za dekoraciju trpeze.

Čaj od nane, i esencijalna ulja ove biljke, najčešće su korišćeni u tradicionalnim medicinama širom sveta. Ovaj čaj sadrži prirodne komponente, koje na mnogo načina mogu pomoći našem organizmu.

Nadimanja i loša varenja biće olakšani korišćenjem nane. Pomaže da se opusti sistem za varenje i umanje bolovi, njihova jačina i trajanje.

Kako nana opušta mišiće i oslobađa od bola, može da pomogne i kod nekih glavobolja. Ulje mente povećava prokrvljenost i omogućava osećaj hlađenja, pomažući u olakšavanju bola. Kada se utrlja na čelo, deluje približno isto kao 1.000 mg paracetamola.

Većina pasti za zube, žvakaćih guma ili vodica za ispiranje usta napravljeno je sa aromom mente. Pored sjajnog osvežavajućeg mirisa, menta pomaže u eliminisanju bakterija koje dovode do ložeg zadaha.

Toplo piće koje sadrži mentol kao što je čaj od nane – pomaže u olakšavanju disanja.

Nana sadrži rozmarinsku kiselinu, koja je dobra u smanjivanju alergijskih reakcija, kao što su curenje nosa, svrab očiju i astma.

Pepermint je bogat antioksidantima, nema šećera, holesterola, masti. Pijenjem ovog čaja nadoknađuju se 1 procenat ukupnog dnevnog unosa gvožđa i kalijuma. A može se piti svaki dan, bez obzira na doba dana ili noći, jer ne sadrži kofein.

Smirite stomak čajem sa mentom i đumbirom

Za ovaj čaj vam je potrebno:

Komad đumbira debljine prsta

5 kriški limuna

1 štapić cimeta (ili kašičica mlevenog cimeta)

1-2 šake listova sveže nane

3 čaše vode

Kako napraviti čaj:

Sipajte vodu u kuvalo i stavite u njega kriške limuna i đumbir, ostavite da proključa kako bi pustili svoje arome. Dodajte lišće nane i smanjite temperaturu. Nakon 10 minuta pomešajte, procedite i sipajte čaj u šolje. Čaj je podjednako delotvoran i ukusan i kao ohlađen ili rashlađen.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: