Čudesne bubamare: Donose sreću, goste, novu ljubav i štite useve

Prema verovanju, Devica Marija je poslala ove bube kako bi zaštitila njive od štetočina.

U velikom broju zemalja, bubamare važe za mala slatka bića koja donose sreću, a kod nas se verovalo da one najavljuje goste, pa im se i pevalo: „Let, let, bubamaro, donesi nam goste…“ O ovoj bubici postoji niz verovanja u svetu.

Od davnina, među poljoprivrednicima vlada uverenje da su ove bube veoma korisne jer jedu štetočine i tako štite useve, bez upotrebe hemikalija.

Ime ovih buba potiče iz srednjeg veka i posvećeno je Devici Mariji. U katolicizmu se veruje da tačkice predstavljaju sedam Marijinih žalosti. A prema legendi, farmeri su molili Devicu Mariju da zaštiti njive od štetočina koje su ih uništavale, a ona im je poslala bubamare da ih brane.

Prema nekim verovanjima, ukoliko sleti na vas, treba izbrojati broj tačaka da biste predvideli koliko ćete godina sreće imati. Ili pomisliti želju, pre nego što odleti. Opet, postoji i verovanje da broj tačkica označava broj meseci do ostvarenja najveće želje.

Neki kažu da što je bubamara crvenija, to će sreća biti veća. Prema narodnim predanjima, pojavljivanje bubamare označava i novu ljubav koja će uskoro doći, ali i lepo vreme i blagostanje. Stoga se veruje i da ubijanje bubamare donosi lošu sreću.

Takođe se veruje da ako bubamara sleti na nešto poput automobila, nameštaja, kuće ili bilo kog drugog objekta, dobićete potpuno novu verziju upravo te stvari.

Veruje se da su bubamare simbol sigurnosti i zdravlja, pa se zato često nalaze na odeći za bebe, kao i da stalno blagosiljaju decu. Zato ih u Italiji zovu „male babice“.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.