Crveni krst Pećinci deo projekta Hil

PEĆINCI – Tokom jeseni, održane su dve obuka volontera Crvenog krsta koje se sprovode u okviru projekta Hil (HEAL) – zdravije starenje u prekograničnom region.
Foto: Opština Pećinci

Obuke su sprovedene na Letenci i u Bosni i Hercegovini, a deo su projekta prekogranične saradnje sa Bosnom i Hercegovinom koji partnerski Crveni krst realizuje sa Federalnim Crvenim križom.

Kako nam je rekla Gordana Konjević, sekretar pećinačkog Crvenog krsta, zajedničkim radom volonteri iz Srbije i Bosne i Hercegovine bolje se upoznaju i kroz druženje shvataju i uče o međusobnim različitostima i prevazilaženju svih izazova.

Foto: Opština Pećinci

“Krajnji rezultat ovog projekta su dobro obučeni mobilni lokalni timovi, koji će svoje znanje i iskustvo širiti u svojoj matičnoj organizaciji i prenositi drugim volonterima. Svaka organizacija ima formiran tim od pet obučenih volontera, a ideja projekta je da oni učine dostupniju zdravstvenu zaštitu starijim licima – korisnicima projekta, jer veliki broj starijih građana zanemaruje preventivne preglede i praćenje osnovnih parametara zdravlja. Kako bi se na vreme reagovalo, timovi na terenu biće obučeni da provere krvni pritisak, šećer, holesterol, te u slučaju potrebe intervenišu obezbeđivanjem lekarskog pregleda. Na ovaj način obezbedilo bi se rano otkrivanje sistemskih bolesti, kao i omogućio lakši život starijim licima – korisnicima projekta. Pored direktnih poseta najstarijim sugrađanima projektom su planirane javne manifestacije, čiji je cilj edukacija građana na temu pojedinih sistemskih oboljenja, prevencija padova u kući, osnove prve pomoći i samopomoći” – rekla je Konjević.

Foto: Opština Pećinci

Ona dodaje da je svaki tim dobio opremu za realizaciju projektnih aktivnosti. Svi članovi tima dobili su komplet uniformu za jednoobraznu i prepoznatljivu prisutnost na terenu, set sto i dve klupe, kao i tendu za realizaciju Info dana, merač krvnog pritiska, šećera u krvi, holesterola i liflete i promotivni materijal za info dane.

Projekat Hil se sprovodi u organizacijama Crvenog krsta u sedam opština Sremskog okruga u Srbiji (Pećinci, Irig, Šid, Inđija, Sremska Mitrovica, Ruma i Stara Pazova) i pet kantona u Bosni i Hercegovini (Tuzlanski, Posavski, Srednjo-bosanski, Zeničko-dobojski i Kanton Sarajevo).

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Search
Close this search box.