Crtanje bolje za razvoj deteta od gledanja televizije

Deca koja mnogo vremena provode gledajući TV manje su srećna od one koja se bave aktivnim hobijima poput crtanja, jer ih to više zabavlja i pozitivno utiče na razvoj mozga.

Gledanja TV-a ili listanja slikovnica umanjuju sreću deteta i treba ih ograničiti, a slobodno vreme bi trebalo ispuniti aktivnom igrom, tvrde naučnici sa Univerziteta Oksford.

Oni su otkrili da su deca koja svoje slobodno vreme koriste za gledanje TV-a ili se zabavljaju na sličan pasivan način, manje srećna od onih čija je svakodnevica ispunjena igrom u kojoj nešto stvaraju, a čije rezultate mogu da vide.

Osim toga, aktivna igra pomaže razvoju deteta i povećava njegove motoričke sposobnosti, dok čitanje, pričanje priča i pevanje unapređuju govorne veštine.

– Prekomerno gledanje TV-a ima negativan uticaj na sreću deteta – izjavili su naučnici.

– Što dete više vremena provodi ispred ekrana, to se manje posvećuju igri i aktivnim stvarima koje rezultuju srećom i razvojem veština – zaključio je dr Lorens Rupe koji je vodio studiju.

Idealne aktivnosti za razvoj i sreću deteta su crtanje, slaganje kockica, pevanje, pa čak i igra skrivanja.

Dr Rup objašnjava da deca mogu da vole crtane filmove, ali svaka igra sa roditeljem učiniće mnogo više za njihov razvoj od svih edukativnih crtanih filmova, piše Daily Mail.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: