logo transparend vojvodina uzivo

„Crnogorsko kulturno ljeto“ u Kruščiću: Večeras kolašinska predstava „Pisma“ i nastup pevačke grupe „Đude“ iz Kolašina

crnogorsko ljeto-kruščić
KULA/KRUŠČIĆ – Treća po redu manifestacija „Crnogorsko kulturno ljeto“ u Kruščiću počela je u sredu, 19. jula i trajaće do subote, 22. jula.

Bogat program upotpunile su predstave „Voz'“, Doma kulture iz Sivca i „Kokoška“, Centra za kulturu „Vojislav Bulatović Strunjo“ iz Bijelog Polja. Večeras od 20 časova na repertoaru je predstava „Pisma“, iz Kolašina, ali i nastup pevačke grupe „Đude“ iz Kolašina.

Ranko Španjević, član rukovodstva Kulturno umetničkog društva Kruščić i Dramskog studija „Luča“ i predsednik Udruženja Crnogoraca u Kruščiću, istakao je da ova manifestacija, treća po redu, ima za cilj vezivanje kulture Vojvodine i Srbije, sa kulturom iz Crne Gore:

„Ovo je treće po redu „Crnogorsko kulturno ljeto“. Organizujemo ga sa ozbiljnim namerama. Ako budemo imali podršku, a mi je očekujemo, kao što smo je imali i do sada, voleli bismo da nastavimo tradiciju da se u julu u Kruščiću uvek dešava kulturni događaj, koji će vezivati kulturu iz ovog područja – Vojvodine, Srbije, sa kulturom iz Crne Gore, odakle je poreklom veliki broj stanovnika. Mi smo to napravili kao miks – dešavanja i učesnici u ,,Crnogorskom kulturnom ljetu“ su sa našeg lokaliteta i svakako i iz Crne Gore, matične države Crnogoraca. Ono što želim da istaknem je da je kultura tu suštinsko pitanje, ona je ono što mi želimo da predstavimo. Učesnici ovogodišnjeg, trećeg po redu „Crnogorskog kulturnog leta“, su naši prijatelji iz Sivca – pogledali smo kultnu predstavu „Voz“, Dramske sekcije ,,Velimir Sandić Veljko“ i kolaž crnogorskih pesama i igara u izvođenju folklornog ansambla Doma kulture Sivac. Čuli smo i guslara Pera Vujovića iz Kule, a čitav program otvoren je zdravicom koju nam je saopštioBoško Miljanić, naš prijatelj iz Kule. Druge večeri na programu je bilo pozorište iz Bijelog Polja, sa predstavom „Kokoška“. Treći dan obeležiće pozorišna predstava iz Kolašina, „Pisma“. Nakon toga ćemo videti žensku pevačku grupu „Đude“ iz Kolašina koja baštini arhaični način pevanja. Ta pevačka grupa pobedila je na nekoliko međunarodnih festivala i dobila je značajna priznanja. U subotu od 10 časova održaće se likovna kolonija, u parku iza spomenika“.

Za subotu, poslednji festivalski dan, planirani su i koncerti grupa „Šendon“ i Rudolf, ali će oni, zbog najavljenog lošeg vremena, biti odloženi za 29. jul. ​​​​​

Organizatori „Crnogorskog kulturnog ljeta“ su Kulturno-umetničko društvo „Kruščić“ i Udruženje Crnogoraca Kruščića.

Suorganizator manifestacije je Mesna zajednica Kruščić, dok su pokrovitelji Opština Kula, Turistička organizacija opštine Kula, Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine-nacionalne zajednice, Nacionalni savet crnogorske nacionalne manjine u Srbiji i Uprava za saradnju sa dijasporom-iseljenicima Vlade Crne Gore.

 

 

 

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.