Crnogorska izložba „Priroda na dodir“ u Gradskom muzeju Vršca

VRŠAC – Gradski muzej Vršac, u petak, 10. novembra, od 12 sati, predstavlja izložbu „Priroda na dodir“ Prirodnjačkog muzeja Crne Gore.

Izložbu čine modeli kao verne replike životinjskih vrsta, gljiva i biljaka, od kojih većina predstavljaju uvećane kopije živih vrsta. Izložba je prilagođena slepim i slabovidim osobama. Do sada je izlagana u više muzeja u Srbiji, a u Muzeju Vojvodine probudila je veliko interesovanje kod najmlađe muzejske publike, zbog specifičnosti izlaganja predmeta.

„Dodir i zvuk su dva čula koja mogu da dočaraju mnogo više od pogleda. Prenijeti informaciju na osnovu dodira, a uz pomoć zvuka je posebna vještina. Zato smo se i dugo pripremali za ovakvu izložbu kako bi našli najbolji način da naročito osobama sa posebnim potrebama opišemo kako izgleda priroda i živa bića u njoj. Ne samo da ih opišemo riječima, već i da dožive oblik i teksturu kroz dodir. Sa velikom odgovornošću, ali i zadovoljstvom smo pripremili ovu izložbu kako bismo, prvenstveno ranjivim kategorijama našeg društva, omogućili novi jedinstveni doživljaj. Zato se nadamo da će osobe sa posebnim potrebama izaći sa naše izložbe sa novim saznanjima i podsticajnim iskustvima”, kažu autori izložbe.

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.