Savremena medicina i biomedicinska nauka potvrdile su da biljka crni kim ili crni kumin, izuzetno efikasna kad se koristi u preparatima za lečenje mnogih bolesti, kao što su astma, alergija, šećerna bolest oba tipa, visok krvni pritisak, virusne, bakterijske i gljivične infekcije, ekcem, lišaj, neurodermatitis, akne, upala sinusa, bronhitis, kašalj. Ali, i upala pluća, bolovi u zglobovima i mišićima, problemi u radu organa za varenje, dijareja, oštećenja i bolesti jetre i bubrega, bubrežni kamenac, depresija, loša cirkulacija, proširene vene, hemoroidi, HIV, karcinom…
Takođe, stručnjaci tvrde da efikasno uništava crevne parazite, poboljšava pamćenje i raspoloženje, povećava snagu i energiju, a neki od naučnika se bave posebno njenom ulogom u stimulisanju proizvodnje koštane srži, prirodnog interferona i ćelija imunološkog sistema.
Naučno je potvrđeno, i to u više 200 različitih istraživanja koje je objavilo više svetskih medija od Indije do SAD-a, antivirusno, antigljivično i antibakterijsko dejstvo crnog kumina. Tradicionalne medicine ga koriste kod lečenja infekcija određenim bakterijama, kod kojih antibiotici nisu mogli pomoći. Virusi, bakterije i gljivice, recimo, ni u laboratorijama nisu pokazale otpornost na njegovo delovanje. Biomedicinski je dokazano i moćno dejstvo sastojaka biljke protiv svih virusa, pa i protiv aktuelnog gripa, a posebno CMV (citomegalovirusa), virusa herpesa i korona virusa.
Naučnim istraživanjima potvrđeno je da seme crnog kumina ima i jako antitumorsko dejstvo, koje se povezuje sa mnogim njegovim jedinjenjima, između ostalih, beta-sitosterolom. Prethodne studije pokazale su pozitivne rezultate kod raka prostate, debelog creva i pankreasa. Izveden je zaključak da pomaže imunološkom sistemu da prepozna i uništi kancerogene ćelije, ali u periodu pre nego što tumor može da ugrozi organizam. Takođe, učesnici istraživanja tvrde da znatno smanjuje neželjene efekte zračenja i hemoterapije. Savezna uprava za kontrolu lekova i hrane Sjedinjenih američkih država, odobrila je 1996. godine upotrebu crnog kumina u terapijama malignih bolesti i za opšte jačanje imuniteta.
Zbog toga je danas crni kim sve traženiji, a naučna javnost svoje interesovanje usmerava na dalja ispitivanja njegovih blagodeti. Naučnici su potvrdili da je moć crnog kumina u njegovom sastavu i snažnom sinergijskom uticaju na kompletan imunološki mehanizam našeg organizma.
Kako tvrde u SAD-u, u tolikoj meri stabilizuje imuni sistem da organizam postaje sposoban da se odbrani ili izleči sam od mnogih bolesti, pa ga mnogi smatraju najboljom prirodnom vakcinom. Onda je potpuno razumljivo što je narodno ime u arapskim zemljama za ovo seme – „seme blagostanja”. A savremeni naučnici su crni kim proglasili „najpoznatijom biljkom u istoriji medicine”.
Faraoni ga preventivno koristili kao začin
Crni kim čiji je latinski naziv nigela sativa, a zovu ga još i crni ćurekot ili čorokot, zbog svih svojih blagodeti, odavno se smatra čudotvornim. Poreklom je iz jugozapadne Azije, a danas za najkvalitetniji važi onaj sa područja Egipta i Sirije. Njegova raznovrsna i široka primena zabeležena je još pre više od 5.000 godina. Postoje zapisi iz kojih se jasno može zaključiti da je konstantno hiljadama godina korišćen u staroj egipatskoj medicini. Faraoni su ga upotrebljavali kao začin u jelima, kao preventivu i za lečenje gotovo svih zdravstvenih poremećaja. Interesantan je podatak da su boca ulja i seme crnog kima pronađeni u grobnici faraona Tutankamona, a dve egipatske kraljice, poznate po izuzetnoj lepoti i mladolikosti, Kleopatra i Nefertiti su njime negovale i svoje telo. U Bibliji piše da se hleb, nakon pečenja, pospe semenom crnog kima za očuvanje dobrog zdravlja, a u knjizi pouka Hadis zapisane su reči proroka Muhameda: „Crni kim leči sve bolesti sem smrti”. Stara istočnjačka medicina i ajurveda daju mu ogroman značaj i povezuju ga sa besmrtnošću. Grčko-rimski lekari Galen i Hipokrat, koji se smatraju ocima medicine, takođe su koristili crni kumin kao univerzalni lek za opšte isceljenje i harmonizaciju tela i duha.
Sve blagodeti crnog kima nisu ni danas u potpunosti prepoznate, iako se sa velikim uspehom hiljadama godina primenjuje u tradicionalnom lečenju mnogih teških i upornih oboljenja u vidu hladno ceđenog ulja, vodeno-alkoholnog ekstrakta ili semenki kima u medu.