logo transparend vojvodina uzivo

Crni biber bi trebalo mnogo češće da koristimo

Prema pregledima naučnih istraživanja, zdravstvene koristi od upotrebe crnog bibera kreću se od antioksidativnog i antiupalnog do antitoksičnog delovanja.

Crni biber kao lek

Crni biber, osim što je za mnoge uobičajen začin, može da pomogne u borbi protiv tumora, da stimuliše rad štitaste žlezde, i da pozitivno utiče kod lečenja prehlade i smanjenja temperature.

– Sastojak bibera odgovoran za ova pozitivna svojstva je piperin.

Crni biber sadrži isparljiva jedinjenja, oleorezine i alkaloide koji ovom začinu daju moćno svojstvo, posebno za smanjenje oksidativnog stresa.

U tradicionalnoj medicini se smatra da je crni biber važan sastojak u borbi protiv raka jer ima sastojke koji pokreću imunološki odgovor.

U jednoj laboratorijskoj studiji, kurkuma sa crnim biberom je testirana na ćelije raka dojke. Kurkumin, aktivni sastojak kurkume, i crni biber su bili efikasni u ubijanju malignih ćelija, i zajedno, i odvojeno.

Laboratorijska studija iz 1993. pokazala je da biber štiti jetru od oštećenja izazvanih oksidativnim supstancama i pomaže ćelijama jetre da održe nivo glutationa, važnog antioksidansa koji se često iscrpljuje oštećenjem funkcije jetre.

Crni biber i njegovo aktivno jedinjenje, piperin, pomažu i u smanjenju upala, u borbi protiv oksidativnog stresa, povećavaju koncentraciju antioksidansa u telu i ubijaju mnoge različite vrste bakterija koje mogu izazvati bolest.

Crni biber može biti efikasan i protiv oralnih bakterija koje prouzrokuju gingivitis i karijes.

Iako je do sada dokazano samo u istraživanjima na životinjama, crni biber može delovati kao prirodni lek za depresiju kada se pravilno koristi. Ovaj efekat se može povećati kada se koristi sa kurkumom.

Odavno se crni biber koristio u slučaju određenih problema sa varenjem. Začinsko jedinjenje u paprici – kapsaicin je još jedan sastojak koji štiti creva. Kapsaicin i piperin u kombinaciji utiču na receptore u crevima i tako se suprotstavljaju bolu i poboljšavaju varenje.

Bolja memorija

U dve istraživačke studije, ispitanici su imali značajno povećane kognitivne funkcije nakon uvođenja piperina u njihovu ishranu.

Jedna studija je posebno dizajnirana za istraživanje uticaja na Alchajmerovu bolest i rezultirala je „značajnim poboljšanjem oštećenog pamćenja i neurodegeneracije u hipokampusu“.

Druga, generalizovanija studija, otkrila je da piperin značajno poboljšava memoriju.

Biber rešava gadnu naviku

Kliničko ispitivanje je otkrilo da upotreba inhalacionih ulja crnog bibera smanjuje želju za cigaretama kod ljudi koji pokušavaju da prestanu sa pušenjem.

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.