Crna čokolada nije mnogo zdravija od mlečne?

Iako se crna čokolada češće smatra zdravijom od mlečne, razlika između njih je neznatna, navode stručnjaci.

Primarni razlog za dobru reputaciju crne čokolade je taj što u svome sastavu ima više polifenola od mlečne. Ovi spojevi sekundarni su metaboliti u biljkama i imaju protivupalno delovanje na organizam.

Ali, da biste ih uneli, ne morate da jedete crnu čokoladu, pišu stručnjaci u nemačkom magazinu posvećenom zdravlju, “Neue Apotheken-Illustrierte”. Održavanjem uravnotežene ishrane, s unosom voća i povrća, unećete dovoljno polifenola.

I crna i mlečna čokolada pune su kalorija. U crnoj čokoladi nešto ih je manje, a sadrži i manje šećera, ali često ima više masnoće.

Tako da, u stvari, nema velike razlike između crne i mlečne čokolade što se tiče vašeg zdravlja. Povremeno, umerena konzumacija čokolade je dobra, stručnjaci kažu, ali nije dobro ako je jedete često i u većim količinama.

Da ne biste pali u iskušenje, preporučuje se da kod kuće ne držite velike zalihe čokolade – bolje je imati manje, posebno pakovane. Ako i to ne pomaže, možete odvojiti manje porcije čokolade i odložiti ih u zarmzivač.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.