CREPAJA – Manifestacija Crepajačka tortijada ove godine će prvi put biti organizovana na Vrbicu, u subotu, 8. aprila. Udruženje žena Vidovdan i ove godine organizovaće tradicionalnu manifestaciju Crepajačka tortijada.
Članice Udruženja žena Vidovdan planiraju humanitarnu tortijadu u subotu na veliki praznik Vrbicu. Inače, Vrbica, pada uoči Cveti ili Cvetne nedelje i jedan je od najvažnijih praznika u pravoslavnoj crkvi, koji se obično slavi nedelju dana pre Uskrsa.
Nakon službe u Crkvi Uspenja Bogorodice, planirano je da se manifestacija u čast torti realizuje nakon 14 časova.
Najmlađi koji budu posetli hram ove godine nakon Bogosluženja, dobiće tortu, a posle će one biti distribuirane porodicama slabijeg materijalnog stanja, u čemu se ogleda humanitarna dimenzija.
Ako vam se od ovog teksta, jede nešto slatko, u nastavku dajemo recept za Crepajačku tortu.
Crepajačka torta je tradicionalna poslastica iz Crepaje. Torta se sastoji od tri kore od lisnatog testa, punjenih orasima, šećerom i mlekom.
Evo jednostavnog recepta za crepajačku tortu:
Sastojci:
3 lista lisnatog testa
500 g mlevenih oraha
200 g šećera
500 ml mleka
200 g putera
1 kašičica vanilin šećera
malo ulja za premazivanje pleha
Priprema:
Prvo napravite fil. U šerpu stavite mleko, šećer, puter i vanilin šećer, pa zagrejte na srednjoj temperaturi dok se puter ne otopi i šećer se ne istopi. Potom dodajte mlevene orahe i mešajte dok se smesa ne zgusne. Skinite sa vatre i ostavite da se ohladi.
Zagrejte rernu na 180°C.
Odvojite tri lista lisnatog testa i premažite ih sa malo ulja.
Stavite prvu koru u pleh i prelijte je sa polovinom fila.
Stavite drugu koru preko fila i prelijte je ostatkom fila.
Stavite treću koru na vrh i premažite je sa malo ulja.
Pecite tortu u prethodno zagrejanoj rerni oko 30-35 minuta, dok ne porumeni.
Kad se torta ohladi, isecite je na željene komade i poslužite.
Uživajte u tradicionalnoj poslastici iz Crepaje!
Pročitajte još:
Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.