logo transparend vojvodina uzivo

,

Crepaja: Poljoprivrednici očekuju dobar prinos šećerne repe

CREPAJA – Zbog blizine šećerane u Kovačici u Crepaji je tradicionalno šećerna repa jedna od najzastupljenijih poljoprivrednih kultura.

Ove godine prostire se na 800 hektara (u vlasništvu individualnih domaćinstava), suša joj nije nanela štetu i poljoprivrednici očekuju dobar prinos kao i dobar procenat šećera u korenu.

Za razliku od ostalih ratarskih kultura, pogotovo soje koja je naviše stradala od suše, šećerna repa na području Crepaje dobro je podnela manjak padavina i visoke temperature.

U poslednih nekoliko nedelja bilo je više padavina u crepajačkom ataru što je uz pojačano isparavanje dovelo do pojave cerkospore.

Poljoprivrednici su uradili odgovarajuće tretmane protiv ove bolesti i ne očekuje se da će ona bitno uticati na procenat šećera u korenu.

„Šećerana je izašla proizvođačima u susret, jer kampanja bude početkom septembra, a sada će biti početkom oktobra. Za mesec dana repa, ako je u dobroj kondiciji, može da poveća prinos korena i do 10.000 kg odnosno jedan vagon po hektaru,“ kaže za RTV Vojvodinu Dragan Jovanov, poljoprivrednik iz Crepaje.

Ratari kažu da su zadovoljni saradnjom sa šećeranom u Kovačici. Trenutna cena repe je pet i po dinara po kilogramu. Šećerana daje gratis 100 evra po hektaru kao vid stimulacije i 500 evra beskamatno po hektaru poljoprivrednicima kojima je potreban novac unaped. Pred početak kampanje znaju ce cene i za sledeću godinu.

„Mi već znamo cenu za 2023. godinu. To je 0,52 evra ili 6,70 dinara. Šećerana daje 50% semena gratis i to je sada novina. Imamo ponovo i beskamatno kreditiranje od 500 evra po hektaru,“ kaže Dragan Jovanov.

Nastojanja su da se uz stimulanse koje nudi Šećerana u Kovačici proizvodnja šećerne repe vrati na period iz 2018. godine kada je, kažu poljoprivrednici, pod repom bilo oko dve hiljade hektara.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.