Uzimajte ovo za duži život

Dobro je poznat značaj ishrane za zdravlje, ali rezultati obimne poljske studije iznenadili su poklonike zdrave ishrane. Pokazalo se da namirnice koje se doživljavaju kao nezdrave, poput čokolade, zapravo produžavaju život. Ono što nije iznenađenje je da za dug život treba jesti dosta voća i povrća. Studija Univerziteta u Varšavi sprovedena je na 70.000 muškaraca i žena čiji su životi posmatrani tokom 16 godina kako bi se pokazalo šta jedu zdravi, a šta bolesni ljudi.

Studija objavljena u Magazinu opšte medicine poredila je ispitanike koji su bila na režimu ishrane koji je uključivao namirnice pogodne za borbu protiv upala i one koji su se hranili drugačije. Ovi prvi su redovno jeli voće, povrće, kafu, orašaste plodove, čokoladu i umereno konzumirali crveno vino i pivo i imali su za 18% niži rizik od smrti. Takođe, imali su za 20% niži rizik od kardiovaskularnih bolesti i 13% niži rizik od smrti zbog raka. Primećeno je i da su pušači na ovom režimu imali manji rizik od drugih “kolega po dimu”.

Naučnici objašnjavaju da upala leži u korenu mnogih oboljenja, od artritisa, preko demencije, do nekih vrsta kancera i kardiovaskularnih bolesti. Zbog toga, kako kažu, dijeta koja smanjuje upalu u organizmu može biti dobra.

Naučnici ipak savetuju oprez i konsultacije sa doktorom jer nikad jedna dijeta nije dobra za sve ljude. Razni drugi faktori moraju biti uzeti u obzir, od sna, preko aktivnosti osobe, njenog posla, genetike.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Search
Close this search box.