logo transparend vojvodina uzivo

Članovi samo jedne porodice mogu da prekrše mnoge zakone i da nikada ne odgovaraju za to

Oslobođeni su mnogih stvari poput plaćanja poreza ili poštovanja ograničenja brzine.

Od članova britanske kraljevske porodice očekuje se da poštuju čitav niz kraljevskih protokola i pravila. Međutim, postoji i ona druga, lepša strana medalje po kojoj kralj Čarls III i članovi njegove porodice uživaju brojne povlastice.

Oni su oslobođeni mnogih stvari poput plaćanja poreza ili poštovanja ograničenja brzine, a kralju je dozvoljeno da prekrši i poneki zakon.

Britanski monarh ne može biti uhapšen niti biti predmet građanskog i krivičnog postupka, što znači da je praktično izuzet od zakona.

Kralj Čarls uživa suvereni imunitet, što znači da ne može biti krivično gonjen u građanskoj ili krivičnoj istrazi. Ovo pravilo važilo je i za pokojnu kraljicu Elizabetu II.

Iako se građanski i krivični postupci ne mogu voditi protiv suverena prema zakonima Ujedinjenog Kraljevstva, kraljica je uvek vodila računa da se sve aktivnosti obavljaju u strogom skladu sa zakonom.

Kraljevska porodica ne mora da poštuje zakonska ograničenja brzine, ali samo kada je u pratnji policije, odnosno na službenoj kraljevskoj dužnosti.

Prema „The Sun“-u, Zakon o regulisanju saobraćaja na putevima daje dozvolu policijskim, vatrogasnim, hitnim i drugim policijskim vozilima da krše ograničenja brzine. Pošto kraljevske porodice uvek idu uz policijsku pratnju, njihova vozila su  izuzeta od poštovanja propisa o brzini.

Kraljica nije morala da koristi pasoš za putovanje, a to će verovatno važiti i za kralja Čarlsa III.

Svaki pasoš u Ujedinjenom Kraljevstvu se izdaje sa kraljičinim imenom. Kao posledica toga, kraljici nije bila potrebna putna isprava za putovanje, navodi se na Internet stranici kraljevske porodice.

Nakon kraljičine smrti, pasoši će verovatno biti izmenjeni tako da odražavaju kralja Čarlsa kao novog suverena. Međutim, kao i proces promene britanskog novca i maraka, ovo će biti postepena promena i može potrajati nekoliko godina, prenosi Euronevs.

Svi ostali članovi kraljevske porodice imaju svoje pasoše, dodaje se na sajtu kraljevske porodice.

Foto: Printscreen/Twitter/HighgroveGarden

Dok sve druge bake i deke moraju da prođu kroz komplikovan sudski postupak ako žele starateljstvo nad svojim unucima, kralj ima automatsko zakonsko starateljstvo nad svim svojim potomcima i svojim maloletnim unucima.

Monarh ima zakonsko starateljstvo nad svim svojim unucima, rekla je kraljevska istoričarka Marlen Kenig.

To znači da Čarls tehnički ima starateljstvo nad troje dece princa Vilijama i Kejt Midlton, princa Džordža, princeze Šarlote i princa Luisa, i dece Megan Markl i princa Harija, Arčija i Lilibet.

Ovo pravilo staro 300 godina može izgledati čudno, iako je malo verovatno da će kralj ikada oduzeti svoje unuke od njihovih roditelja, zakon je tehnički još na snazi.

Članovi kraljevske porodice su u određenim slučajevima oslobođeni plaćanja poreza.

Iako monarh nije zakonski obavezan da plaća poreze, kraljica je dobrovoljno plaćala prihode, imovinu i dobitke koji se ne koriste u službene svrhe, preneo je Insajder.

Ostali delovi prihoda kraljevske porodice, poput prihoda princa od Velsa iz Vojvodstva Kornvol, takođe su oslobođeni poreza. Međutim, on takođe „dobrovoljno plaća porez na prihod na sve prihode od imanja“, navodi se na zvaničnom sajtu.

Monarh obično ima dva rođendana

Prema zvaničnom sajtu kraljevske porodice, kraljica je svake godine slavila dva rođendana: njen stvarni rođendan 21. aprila i zvanična javna proslava rođendana druge subote u junu.

Kroz generacije, suvereni vladari su često održavali svoje javne rođendanske proslave u dane koji nisu njihov stvarni rođendan, posebno kada njihov pravi datum rođenja pada u jesen ili zimu.

A sve kako bi se povećala verovatnoća dobrog vremena za godišnju paradu Trooping the Color, navodi se na veb stranici kraljevske porodice.

Pošto je rođendan kralja Čarlsa u novembru, očekuje se nastavak ove porodične tradicije.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.