Nije vam se dopala hrana u avionu? Vaše pićence nije istog ukusa kao kad ste u baru? Hmmm… Ispostavlja se da to nije u potpunosti krivica avio-kompanija – hrana zaista ima drugačiji ukus na visini od 10.000 metara nego na zemlji.
Takođe, nije samo vaša mašta to što iznenada poželite đumbir pivo čim avion poleti.
Razlog je – nauka.
„Nije vaša mašta, hrana i piće zaista imaju drugačiji ukus u vazduhu,“ izjavio je za Fox News Digital glavni urednik sajta The Points Guy, specijalizovanog za putovanja.
Kombinacija niže vlažnosti i pritiska u kabini dovodi do dehidratacije, što „znači da stvari imaju blaži ukus,“ objašnjava Henderson, koji radi u Njujorku.
Posebno su pogođeni slani i slatki ukusi, dok kiseli, gorki i začinjeni nisu toliko pod uticajem. Ovo može objasniti zašto kompanije koje pripremaju obroke za avione koriste više začina nego što bi koristile na zemlji.
Takođe, zbog toga paradajz sok – glavni sastojak „bladi meri“ koktela, prepun slatkoće i umamija – ima bolji ukus u avionu.
Slično tome, đumbir pivo takođe ima poboljšan ukus na većoj visini.
Zvukovi i vibracije u avionu takođe igraju ulogu u tome kako doživljavate ukus, dodaje Henderson.
Naglasio je da su istraživanja pokazala kako ovi faktori mogu uticati na čulo mirisa.
Henderson ističe da i sam oseća ove efekte kada leti.
„I moj osećaj mirisa je promenjen, što značajno utiče na to kakav hrana ima ukus,“ rekao je.
Njegov standardni izbor pića u avionu je obično koka-kola ziro ili kombinacija soka od brusnice i soda-vode uz obrok.
„American Airlines na nekim rutama nudi espreso, što volim, iako kafa u avionu obično nije sjajna,“ napomenuo je.
Što se hrane tiče, Henderson savetuje da izaberete pastu – osim ako u ponudi nisu burger ili rebarca.
„Pasta je obično prilično dobra u avionu, bez obzira na to ko je priprema,“ rekao je.
Za one koji žele da maksimizuju ukus hrane u avionu, Henderson ima jedan savet: izbegavajte preterivanje s alkoholom.
„To nije dobra ideja,“ rekao je.
Alkohol pogoršava dehidraciju i mamurluk, upozorio je, piše msn.