Cilj pravosnažna presuda, utvrditi ko je ubijen, ko je naredio…

BEOGRAD – Najvažnije u slučaju pilota optuženih za bombardovanje srpskih civila u Petrovačkoj koloni nije da oni odu u zatvor, već da se dobije pravosnažna presuda koja će utvrditi šta se desilo, ko je tamo ubijen, čiji su to avioni i ko je to naredio, izjavio je danas predsednik Udruženja Veritas Savo Štrbac.

On je rekao da je očekivao da Apelacioni sud potvrdi prvostepenu optužnicu zbog zločina na Petrovačkoj cesti i da je sledeći korak je da se odluči o predlogu Tužilaštva za ratne zločine da optuženim hrvatskim oficirima sudi u odsustvu.

Štrbac smatra da nema razloga da se ne donese takva odluka i da je Apelacioni sud ranije u sličnim predmetima donosio odluke da se sudi u odsustvu pošto su nedostupni našim organima, jer je Hrvatska odbijala zamolnice za izručenje, rekavši da ne priznaje optužnice protiv vojnika domovinskog rata.

„Hrvati su od svojih procesuiranja Srba i bivših pripadnika JNA napravili svetski brend, pošto ta svoja iskustva i praksu izvozili prvo u BiH, Kosovo, a sada i u Ukrajinu gde je njihov tim otišao da ih uči kako se procesuiraju pripadnici neprijateljske vojske“, navodi Štrbac.

On kaže da je Veritas izdao publikaciju u kojoj smo obradili procesuiranje 3706 osoba za ratne zločine pred hrvatskim pravosuđem.

„Među njima je tri odsto hrvatskih građana, samo 13 odsto je suđeno u prisustvu, a sve ostalo u odsustvu. Ako se njima isplati suditi Srbima u odstustvu, zašto ne bi i mi Hrvate?“, poručuje predsednik Veritasa.

On ističe da će suđenje mnogo značiti porodicama ubijenih iz Petrovačke kolone i onima koji su tamo ranjeni i dodaje da oni svaki dan zovu udruženje.

„Pitaju hoće li iko ikada podići optužnicu zato što su tamo stradali srpska deca i starci i da li su srpske žrtve ikome važne“, priča Štrbac.

On naglašava da su optuženi piloti po komandnoj odgovornosti, a ne oni koji su upravljali avionima, jer se i ne zna tačno o kojim pilotima je reč.

Optužena su dvojica koji su bili komandanti baza aerodroma i dvojica komandanata eskadrila, u Puli i na zagrebačkom aerodromu „Plesno“. Svi iznad njih su, ističe Štrbac, uključujući i Franju Tuđmana, već umrli.

„Punomoćnici oštećenih najavljuje da postoji mogućnost da se podnese krivična prijava protiv još trojice iz tog komandnog lanca zbog Petrovačke ceste. Ako neće, kažu, naše tužilaštvo to da prihvati, prihvatiće u Švedskoj ili Norveškoj, koje su već sudile za zločine nad Srbima“, poručuje Štrbac.

Na pitanje kakva će to biti satisfakcija kada ih Hrvatska nikada neće izručiti, a samim tim neće ići ni u zatvor, već samo neće moći da napuštaju Hrvatsku, Štrbac naglašava da nije najvažnije da odu u zatvor, ali da će biti u istoj situaciji kao i Srbi koji su optuženi pred njihovim sudovima.

„Neće moći da izlaze van Hrvatske, jer će biti hapšeni kao što hapse Srbe širom sveta. 182 su uhapsili po svetu na osnovu njihovih poternica, a 70 njih je izručeno u Hrvatsku“, kaže Štrbac.

On dodaje da u vreme godišnjih odmora, Veritas ima desetine poziva Srbia iz Hrvatske koji pitaju da li su na nekom hrvatskom spisku, pošto žele da putuju u inostranstvo.

„Neki i nisu bili na spiskovima pa su uhapšeni, osam samo od Nove godine. Od tada su podnete 23 krivične prijave protiv Srba, 13 istraga otvoreno, podignuto 6,7 optužnica podignuto, a toliko je i doneto presuda“, rekao je predsednik Veritasa.

Na molbu da prokomentariše reči predsednika hrvatskog Sabora da će blokirati evropski put Srbije zbog optužnice za Petrovačku cestu, Štrbac ističe da to nije ništa novo i da su to već ranije rekli i Zoran Milanović i Andrej Plenković.

„Hrvatski narativ je da su oni vodili sveti odbrambeni rat od nekog mrskog agresora i da je u tom odbrambenom ratu sve dozvoljeno. Svaki dan su to ponavljali i to je ušlo u njihove enciklopedije, zakone, Ustav i svest naroda“, kaže Štrbac.

On podseća da je Hrvatska zvanično do 2001. godine imala stav Vrhovnog suda da je u odbrambenom ratu nemoguće počiniti ratni zločin, ali da su to, pod pritiskom međunarodnih institucija morali da promene.

„Kako oni gledaju na rat devesetih njima je sve to u redu i niko ne sme da sudi njihovim vojnicima a mi smo svi agresori. I mi koji smo rođeni tamo i živeli ko zna koliko generacija i mi smo agresori“, zaključuje Štrbac.

Pročitajte još:

 Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.