logo transparend vojvodina uzivo

Ciklonizacija tretirala 73 dvorišta vrtića protiv krpelja

NOVI SAD – U dvorištima predškolskih ustanova u Novom Sadu izvedena je preventivna akcija zaštite zdravlja mališana od krpelja. Akciju je iniciralo Gradsko veće, sa ciljem da zelene površine tokom ovog perioda budu što bezbednije za boravak i igru mališana, a organizovala je i sprovela novosadska “Ciklonizacija”.

Tokom vikenda, kada u objektima ne borave deca, naših pet ekipa opremljenih ULV generatorima smeštenim na automobile i ručnim generatorima za prostore nedostupe vozilima izvelo je tretmane protiv krpelja u 73 vrtića na teritoriji celog Grada Novog Sada, uključujući i sva prigradska naselja i sela, kao i Sremske Karlovce, navode iz “Ciklonizacije”.

Akcija koja je sprovedena tokom vikenda je sistematski odgovor na činjenicu da se iz godine u godinu povećava procenat krpelja koji prenose opasnu lajmsku bolest. Lajmska bolest, inače, ima sezonski tip javljanja. Njen pik je od aprila do kraja juna, a zatim dolazi period manje aktivnosti krpelja sve do kraja avgusta i septembra kada se pojavljuje drugi pik.

Foto: “Ciklonizacija” Novi sad

Brojnost krpelja varira od godine do godine zbog raznih faktora, ali je poznato da većoj brojnosti krpelja pogoduje blaga zima. Na našem području svojim ubodom krpelji na ljude prenose dve bolesti: bakterijsku infekciju uzrokovanu bakterijom Borrelia burgdorferi, poznatu pod imenom Lajmska bolest i virusni krpeljni meningoencefalitis. U našim krajevima Lajmska bolest je znatno rasprostanjenija, a stručnjaci se slažu da je u njenom sprečavanju najvažnija prevencija, odnosne akcije koje će sprečiti ubod krpelja.

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.