logo transparend vojvodina uzivo

Četvrt miliona evra za poboljšanje zdravlja starijih građana u Srbiji i Bosni i Hercegovini

U okviru projekta „Zdravo starenje u prekograničnoj oblasti – HEAL“, održan je 3. redovni sastanak članova projektnog tima, na kojem su učestvovali predstavnici Crvenog Krsta Srbije – Crvenog Krsta Vojvodine (vodeći partner na projektu), kao i predstavnici partnera na projektu- Crvenog Krsta Inđije, Crvenog Križa Federacije Bosne i Hercegovine I Fonda „Evropski poslovi“ AP Vojvodine. Zaključak je da se nesmetano odvija implementacija projekta i da su realizovane sve predviđene aktivnosti.

„Projekat HEAL ima za cilj poboljšanje opšteg zdravlja starijih građana povećanjem dostupnosti osnovnih zdravstveno – preventivnih usluga u ruralnim oblastima u prekograničnom regionu između Srbije i Bosne i Hercegovine. Projekat traje do sredine ove godine, finansiran je sredstvima prekogranične saradnje Srbija-Bosna i Hergevina u iznosu nešto većem od 250.000 evra, koji će biti upotrebljeni za unapređenje postojećih zdravstveno-preventivnih usluga za starije građane u Sremskom okrugu i pet kantona u Bosni i Hercegovini – Tuzlanskom kantonu, Posavskom kantonu, Srednjobosanskom kantonu, Kantonu Sarajevo i Zeničko-dobojskom kantonu“, poručio je Ognjen Dopuđ, direktor Fonda „Evropski poslovi“ AP Vojvodine.

Tokom sastanka, predstavnici Crvenog krsta Vojvodine i Srbije predstavili su Info dane koji su do sada realizovani, kao i predstojeće svetske dane zdravlja koje će obeležiti partnerske organizacije Crvenih krstova, a zaključeno je da trenutno nema problema u realizaciji samog projekta.

„Info dani“ – besplatni zdravstveni pregledi za najstarije meštane, održani su u Sremskoj Mitrovici, Staroj Pazovi, Šidu, Pećincima, Rumi, Irigu, Inđiji, Dobrincima i Šatrincima. Ove akcije, pokrenute od strane volontera Crvenog krsta Vojvodine i Crvenog križa Federacije BiH, omogućile su starijim osobama proveru zdravstvenog stanja bez zakazivanja i čekanja, a posebna pogodnost ogleda se u tome što su stanovnici ruralnih područja koji nemaju pristup lekarima koliko i stanovnici urbanijih delova zemlje, mogli da provere svoje zdravstveno stanje.

Dopuđ dodaje da je ovaj projekat konkretan i okrenut pružanju direktne pomoći starijoj populaciji. Učesnici su se upoznali sa osnovama procesa starenja i sa veštinama u slučaju povreda ili zdravstvenih problema. Stariji sugrađani mogli su da provere svoj krvni pritisak, šećer, nivo holesterola i druge parametre, a takođe su dobili informacije o očuvanju zdravlja u starosti i važnosti redovnih zdravstvenih pregleda.

„U većini slučajeva, rezultati su bili dobri i volonteri su posvetili pažnju svakom učesniku, obezbeđujući im podršku tokom pregleda“, zaključuje direktor Fonda „Evropski poslovi“ AP Vojvodine.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

0 Komentari
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.